Címlap Gazdaság Kártalanítja ...

Kártalanítja a Nemzeti Bank a Sberbank magyar ügyfeleit

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását – írja az Index.

Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért.

Mivel a magyar Sberbank piaci részesedése egy százalék körüli, ezért a felszámolása nem okoz pénzügyi stabilitási problémát a magyar bankrendszerben. Azért döntöttek a felszámolás melett, mert a magyar Sberbank nagy összegű betétje ragadt benn az osztrák anyabanknál.

EGYEDI ESET, AMI A SBERBANKKAL TÖRTÉNT, A MAGYAR BANKRENDSZER STABILAN MŰKÖDIK, A KITETTSÉGEK NEM ÉRIK EL A VESZÉLYES SZINTET SEM A BIZTOSÍTÓK, SEM A BANKOK, PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÓK ESETÉBEN

– idézi a lap Kandrács Csabát, a Sberbank végelszámolása kapcsán .

A kártalanítási összeghez háromféle úton juthatnak hozzá az érintett betétesek: 

  1. ha van más banknál számlája, akkor az OBA honlapján elérhető, kitöltött számlaszám-bejelentő formanyomtatvány kitöltésével tud ott jelentkezni a pénzéért.
  2. Ha nincs másik banknál számlaszám, akkor lesznek olyan kifizető bankok, amelyeknél egy megfelelő igazolást követően számlaszámot lehet nyitni, és ide fog utalni az OBA.
  3. A harmadik lehetőség a postai kézbesítés, de csak a kisebb összegű kifizetések esetében.

Szijjártó Péter: Ha nincs gáz, akkor nincs fűtés, nincs ipar és munkahelyek szűnnek meg

„Sajnos megvan a brüsszeli szankciós politika első áldozata, ez pedig a magyarországi és az ausztriai Sberbank. Azt hiszem, hogy ez a fejlemény még inkább kiemeli annak a fontosságát, hogy nagyon figyelnünk kell arra, nehogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg”- fejtette ki a külügyminiszter.

„Szeretném világossá tenni, hogy ha nem jön földgáz Magyarországra, akkor nem lesz fűtés, akkor nem fog működni az ipar és akkor nem lesznek munkahelyek. Ha nem épül atomerőmű Magyarországon, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, akkor brutális energiaáremelkedés következik”

– sorolta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter teljes tájékoztatója itt nézhető vissza.

Kapcsolódó cikkünk: