Közös siker a japán gyár!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

170 új munkahelyet teremt Pécsen a japán Seiren Corporation beruházása - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken. A Déli Ipari Parkban szintetikus bőr kárpitot állítanak majd elő. A hírről lapunk is beszámolt tegnap.

Szijjártó elmondta, a Seiren csoport 19 leányvállalata több mint hatezer embernek ad munkát szerte a világon, de

eddig nem volt Európában gyára,

így hatalmas eredmény, hogy Pécsen épül az első. A miniszter szerint komoly regionális versenyben nyerte el Pécs a japán befektető választását, s elsősorban az alacsony adó, a fejlett autóipar és a szakképzett munkaerő jelenléte miatt választották Baranya megye székhelyét.

Szijjártó: Nem sikerülhetett volna Hoppál Péter áldásos munkája és a pécsi önkormányzat segítsége nélkül

A 15,2 milliárd forintos beruházás – amelyhez a kormány 4,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott – 170 új munkahelyet teremt a városban.

– mondta a miniszter.

A 26 ezer négyzetméteres gyártóterületű üzemben

szintetikus bőr autóülés huzatokat állítanak elő környezetkímélő gyártás során. A termék kopásállósága négyszerese az eddig használt huzatokénak, élettartama 10 év fölött van.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon már több mint 180 japán vállalat működik, összességében 34 ezer magyar embernek adnak munkát, és a nyolcadik legnagyobb beruházói közösséget alkotják hazánkban.

Ilyen volt a bejelentés:

A pécsi önkormányzat közleményben reagált

Mint írják, a japán holding érkezésével Pécs felkerülhet a befektetők nemzetközi térképére, a jelentős beszállítói hálózatokban érdekelt cégcsoport további befektetéseket vonzhat a városba.

– A japán vállalatcsoport nemzetközi beszállítói hálózatokban érdekelt, a cég vezetői befolyásos és köztiszteletben álló üzletemberek Japánban. Ez alapján

abban bízom, hogy Pécsre érkezésükkel városunk felkerül a nemzetközi befektetői térképre, és a Seiren gyáralapítása további érdeklődők figyelmét is Pécs felé irányítja

– fogalmazott Péterffy Attila.

A pécsi telephelyen a fejlesztés első üteme 2022-ig készül el. A befektetők már most tervezik a hasonló méretű bővítést, ennek jele, hogy a második ütemben építeni tervezett létesítményeket is befogadni képes, 23 hektáros területet vásároltak meg.

UPDATE: Reagált a Baranya Megyei Önormányzat elnöke is a hírre

Őri László a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke a beruházás kapcsán azt mondta, hogy “a most induló japán Seiren cég beruházása is azt bizonyítja, hasonlóan a korábbi években Pécsre érkező cégekhez, hogy helyes döntést hozott a korábbi városvezetés akkor, amikor 2015-ben a Modern Városok Program keretében kormány támogatásával iparterületek kialakításába kezdett a város deli határában”.

Ennek a több éves munkának most látjuk a gyümölcseit beérni, az pedig közös érdekünk, hogy a város és a megye újra iparosítása lendületet kapjon, ehhez arra van szükség, hogy állami segítséggel újabb iparterületeket tudjunk kialakítani, a repülőtér fejlesztése megtörténjen, de az is fontos, hogy a fejlesztési zóna, a megye és a város szorosan együttműködjön a fejlesztési tervek kialakításában

– magyarázta Őri, aki emlékeztetett arra is, hogy számos cég választotta Pécset az előző városvezetés és a kormány együttműködése miatt. Ilyen volt például a:

  • Harmann,
  • Deutsche Telekom Itsh,
  • Magnus Aircraft,
  • Viessmann,
  • Aldi központ,
  • Warema,
  • Amphenol,
  • Raben Group logisztikai központ,
  • Hanon

Ezen kívül számos már itt lévő cég bővített, Bat, Matro, Kontakt Elektro egybek mellett – közölte a megyei önkormányzat elnöke.

UPDATE: Elértük Hoppál Péter is

Rövid interjúban kértük az ő álláspontját is a Pécsre érkező japán céggel kapcsolatban; annál is inkább, mert Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy egyebek mellett “Hoppál Péter áldásos munkája” nélkül nem sikerült volna a Seiren Corporation Pécsre csábítása.

Előző sztori

Grillezés hétvégén? Így tudsz tavaszias időt csinálni!

Következő sztori

Nem tágít a járvány Baranyából

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1