Címlap Gazdaság Hiába nyitnán...

Hiába nyitnának már most a pécsi mozik, nem lenne mit vetíteni

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Március 12-én érkeztek az első hazai korlátozások, amik beleszóltak a hazai mozik életébe is, majd 4 napra rá a kormány a hétfői parlamenti ülésen bejelentette: éjféltől bezárják a szórakozóhelyeket, mozikat és kulturális intézmények látogatását is korlátozzák. Ez ügyben kérdeztük meg a pécsi mozikat, hogy ők miként élik meg a korlátozásokat.

A Cinema City nem kivételez, minden mozit egyszerre nyit meg

Buda Andrea a Cinema City mozihálózat marketing és PR igazgatója osztott meg velünk pár információt a pécsi Cinema City-t illetően. Elmondása szerint a mozihálózat fennállása alatt sosem fordult elő még hasonló eset, hogy minden mozijukat be kellett volna zárni, a dolgozóknak is fura volt a lehúzott rácsok mögötti sötét termek látványa.

Az állandó dolgozók egytől egyig maradtak a cégnél – ha nem is mindenki teljes munkaidőben. Egyedül a diákmunkások húzták a rövidebbet, ugyanis a rendkívüli helyzet okán őket nem tudják jelenleg alkalmazni. A személyzet minden nap bemegy biztosítani a gépek és a termek karbantartását, felkészülten várják, hogy mind itthon és a világban is újfent zöld lámpát kapjon a filmipar.

A mozijainkat egyszerre fogjuk megnyitni, nem lesz külön vidék vagy Budapest. A kormány ezirányú döntésére és az amerikai piac nyitására várunk, hogy legyen tartalom/ új film is a stúdióktól, mert csak Magyarországra nem fognak premier filmet adni, ha az USA-ban még zárva vannak a mozik.

– tette hozzá Buda Andrea.

Az Uránia mozi mihamarabb nyitna, szerinte nincs még veszve az év

Az Uránia mozi sem volt kivétel a két hónappal ezelőtti zárlat alól. A fennmaradás és újranyitás érdekében, illetve a határozatlan idejű zárás okán az Uránia, elbocsájtotta a személyzet 80%-át, csak a karbantartáshoz szükséges dolgozók maradtak a cégnél. A drasztikus lépés mögött, a rendkívüli helyzet mellett az épület magas fenntartási költsége áll – mondta lapunknak az Uránia Mozgókép KFT. ügyvezetője, Szabó Krisztián.

Az Uránia mozi is készen áll az azonnali nyitásra, de egyelőre a nézők egészsége védelmének érdekében és a nyugati filmipar stagnálása okán nem igen tudnának mit tenni. Hollywoodban a filmek többségének premierjeit elhalasztották őszre, és ha nincs új film, itthon se tudnak mit vetíteni a mozik. A jövőre tekintve Szabó Krisztián elmondta, hogy ugyan nem lesz gazdaságilag siker ez az év, de az évvége okozhat még szép meglepetéseket.

Az Apolló Art mozi legkésőbb ősszel már nyitnának

Az Apolló mozi volt az első és egyetlen, aki önkéntesen a közönségük védelmének érdekében felfüggesztették a filmvetítéseket négy nappal Orbán Viktor március 16-ai beszéde előtt. Varga Gabriella, a filmszínházat működtető Apolló Mozi Alapítvány kuratóriumi tagja, a mozi vezetője elmondta, hogy nekik mindennél fontosabb volt, hogy az odajáró közönség még csak gondolatban sem kaphassa el a vírust.

A határozatlan idejű bezárás óta egyelőre megvannak, minden munkatársuk kap fizetést és remélik, hogy mihamarabb véget ér a járvány, de tisztában vannak vele, hogy ez nem mehet így a végtelenségig. Sokan küldtek nekik támogatást és jó esély van rá, hogy Vis Major jellegű támogatásokkal tudnak nekik segíteni a szakmai szervezetek. Az idei évre a pécsi önkormányzattal sikerült aláírniuk a támogatási szerződést, illetve az európai mozi szövetség, az Europa Cinemas-tól is várható az év vége felé támogatás a mozi részére. Remélik, hogy nem fog már sokáig húzódni ez a helyzet és ősszel már ismét elindíthatják a vetítéseket.