Csaba

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Pécsi professzor szerint elkerülhetetlen lesz idén a szúnyoginvázió!

/
Kezdés
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hirdetés

Az elmúlt években több intézkedés is a szúnyogok malmára hajtotta a vizet, ami könnyen eredményezhet idén vérszívó inváziót. A napokban már megjelentek Pécsen az idegesítő kis rovarok, amiket kordában tartani igen nehéz lesz, a rendelkezésre álló módszerek ugyanis korántsem hatékonyak.

Bár mi csak most érzékeljük, hogy közeledik a szúnyogszezon, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai már hetek, hónapok óta dolgoznak. A katasztrófavédelem által megbízott rovarszakértők március eleje óta vizsgálják a szúnyoglárvák számát és fejlődési állapotukat. Baranyában április utolsó hetében vált esedékessé a szúnyoglárvák elleni harc, elsőként az úgynevezett biológiai eljárással. A biológiai védekezés során földi módszerrel juttattak ki egy speciális szert a vizekbe, ami egy természetben is előforduló talajlakó baktérium (Bacillus thuringiensis israelensis) által termelt fehérjét tartalmaz. A készítményt a szakemberek a vízbe juttatják, a fehérjét pedig elfogyasztják a vízi élőlények. Megfelelő koncentrációban adagolva kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre ártalmatlan. A készítményt nagynyomású permetezőkkel juttatják ki a kezelni szánt területekre.

A gond azzal van, hogy a vérszívók nem csak nádasokban, tavakban és a folyók ártereiben fejlődnek.

Nagyon sok szúnyog lárvája akár egy pohárnyi vízben is képes kifejlődni, a városi közegben pedig pangó vizekben, víztartályokban, kerti tavacskákban, vizeshordókban, kaspókban, ereszcsatornákban, kidobott elhasznált gumiabroncsokban és madáritatókban akár ezerszámra kifejlődhetnek.

Az elmúlt napokban ki is keltek az első szúnyogok Pécsen, amiket már vadászni kell egy-egy szabadtéri üldögélés során.

Kémiai gyérítésre viszont csak akkor kerül sor, ha „már reklamálnak a lakosok”, de nincs rá garancia arra, hogy kellően hatékony, mert nem biztos, hogy a vegyszer a fent felsorolt pangó vizek mindegyikébe eljut.

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője lapunk megkeresésére elmondta, hogy a akkor kerül sor a kémiai védekezésre, ha a szúnyogok száma elér egy megfelelő szintet. Mint mondta, az elmúlt napok esős időjárása néhány területen létrehozott a csípőszúnyogok számára megfelelő tenyészőhelyeket, így a következő hetekben már szükség lehet védekezési munkákra.

Az igazán hatékony légi úton történő, kémiai szúnyogirtás azonban 2020-tól már nem használható az EU-s jogszabályoknak megfelelően. Ennek a rendelkezésnek persze vannak előnyei és hátrányai, de ha nem szeretjük, ha szívják a vérünk, akkor határozottan rossz hír, hogy nem zúgnak már a repülők a fejünk fölött. Márpedig szükség volt erre a módszerre is, ahogy Mukics Dániel elmondja, a korábbi években fele-fele arányban zajlott földi kémiai és légi kémiai gyérítés. A vegyszeres irtást ezentúl csak a földön végezhetik a szakemberek, ami közel sem olyan hatékony.

Ilyen látványban már biztosan nem lesz részünk

De akkor mi lesz helyette?

A földi kémiai gyérítésnek két formája létezik. Az egyik az ULV (ultra low volume) technológia, a finomcseppes módszer, amikor nagyon apró cseppekben permetezik ki a folyékony irtószert, gyakorlatilag permetfelhőt képeznek belőle. A légi eljárás során pontosan ugyanilyen módszerrel permeteztek korábban, lényegében ugyanazt a készítményt, viszont amíg a légi módszert repülésbiztonsági okokból csak napnyugtáig lehetett végezni, az autóról történő permetezés napnyugtától egész éjszaka folytatható.

A másik eljárás a melegködös módszer. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy platós kisteherautóra szerelt motor magas hőfokon ködöt képez az azonos típusú irtószerből. Ez a módszer azonban csak városon kívül alkalmazható, Pécsen nem jöhet szóba.

Városunkban tehát az ULV technológiával fogják irtani a vérszívókat, ami dr. Majer József, a PTE Biológia Intézetének egyetemi tanára szerint a legkevésbé sem problémamentes. A pécsi adottságok miatt ugyanis rengeteg területre be sem tud jutni a vegyszer. Ahogy a professzor fogalmaz,

ha légi felvételről vizsgáljuk meg a városképet, láthatjuk, hogy csak az utcáról történő irtás mekkora területet nem tud lefedni.

A mérleg másik oldalán Mukics szerint az ember nem avatkozhat bele olyan mértékben a természet rendjébe, hogy teljes mértékben eltüntesse a szúnyogokat, a központi szúnyoggyérítésnek csupán az a célja, hogy kordában tartsa a csípőszúnyogok számát.

Hirdetés

Előző sztori

Orbán: "Mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen!"

Következő sztori

Hiába nyitnának már most a pécsi mozik, nem lenne mit vetíteni

Legutóbbiak innen: Egészség