Kiváló a hazai mézédes dinnye!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Itt a dinnyeszezon. Már megjelent a piacon a mézédes magyar görögdinnye. Az idei termés kiváló minőségű, a hazai termelők a hőségben jellemző nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni – számolt be a hirado.hu.

A legelső ismérve, hogy a szárrész friss, zöld – mondta az M1 Magyar gazda című műsorában Hudák Tamás, aki a Békés megyei Nagykamarás határában öt hektáron termeszt dinnyét.

A nagykamarási kertészet volt a helyszíne a Syngenta görögdinnye szakmai napnak, ahol a termelők megismerhették a legújabb, hazánkban nemesített fajtákat, illetve áttekinthették a dinnyetermesztés helyzetét és legfőbb kihívásait. A szélsőséges időjárási körülmények jelentősen megnehezítik a termelők munkáját.

Idén azonban kegyes volt az időjárás, így bőséges és kiváló minőségű termés várható.

A nyári hőség segíti az értékesítést, mivel melegben jóval több dinnyét fogyasztunk. Nem mindegy azonban, hogy a gazdák milyen árat kapnak a gyümölcsért. Az elmúlt években egyes áruházláncok import dinnyével próbálták letörni az árakat, ami ellen a termelők csak közösen tudnak fellépni.

Néhány évvel ezelőtt az ágazat komoly válságba került, a fogyasztók alig vásároltak dinnyét. A gondokat az elavult fajtaválaszték és a termesztéstechnológia okozta. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kampányt indított a magyar dinnyetermesztés megmentéséért.

A korszerű technológia eredményeként jelentősen nőtt a gyümölcs hozama, így – bár a termőterület csökkent – a termés mennyisége nem változott.

A zamatos hazai gyümölcsöt szeptember közepéig fogyaszthatjuk.

Előző sztori

Drónt vetettek be a rendőrök a Balatonnál, illegális migránsok után kutattak vele

Következő sztori

Szijjártó szerint nemzetközi lobbihálózat támadja a gyermekvédelmi törvényt

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1