Címlap Gazdaság Megtépázta az...

Megtépázta az ingatlanpiacot a járvány Baranyában

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A járvány harmadik hulláma miatt március elején elrendelt szigorítások országos szinten azonnal hatást gyakoroltak a lakáspiaci keresletre. Az országban eladásra hirdetett lakóingatlanok - lakások és családi házak - iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent a bejelentések után - március 4-én csütörtökön és március 5-én pénteken - az egy héttel korábbihoz, azaz február végéhez képest - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a Baranya megyei ingatlanpiaci keresletet, kínálatot és az árakat is bemutatja.

A szakportál szerint a harmadik hullám miatt elrendelt szigorítások a Baranya megyei lakáspiacra is erőteljesen hatottak:

  • A járvány harmadik hulláma miatt elrendelt szigorítások eredményeként heti összevetésben 30 százalékkal visszaesett az érdeklődés a Baranya megyében eladó lakóingatlanok iránt. Csökkent az eladásra kínált ingatlanok száma is.
  • A megtorpanás átmeneti volt, az országos és a megyei lakáspiacnak pedig várhatóan erős éve lesz.
  • Baranya megyében majdnem 5800 lakóingatlan várt vevőre március közepén. A medián négyzetméterár pedig a megye legnagyobb ingatlankínálatát felvonultató településeken 162-430 ezer forintnál járt ekkor. 

A megyében a járványügyi korlátozások bejelentése 30 százalékkal vetette vissza a használt lakások iránti érdeklődéseket és kevesebb új lakóingatlant hirdettek meg eladásra, mint egy héttel korábban. A március 8-án kezdődő héten azonban mind a kereslet, mind kínálat megkezdte a felzárkózást.

Mi várható a megtorpanás után?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint

a szigorítások miatt bekövetkezett visszaesés átmenetinek tekinthető és várhatóan nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a Baranya megyei lakáspiac idei teljesítményét. Az állami lakásprogram idei bővítése – többek között a kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos lakások illetékmentessége – élénkítik majd a lakáspiacot.

Az ingatlan.com megyei összeállítása szerint

a megyében március közepén összesen 5800 lakóingatlant kínáltak eladásra a tulajdonosok. A lakáspiaci szempontból legerősebb településeken (Pécs, Komló, Mohács, Kozármisleny, Villány, Harkány, Szigetvár, Siklós) az eladó használt lakóingatlanok – lakások és családi házak – medián négyzetméterára 162-430 ezer forint volt. 

(A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy a meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.)

Az ingatlan.com előrejelzése szerint a járvány miatti bizonytalanság lecsengése után komolyabb élénkülésre lehet majd számítani az országos és a megyei lakáspiacon egyaránt.