Címlap Baranya Quadokkal szá...

Quadokkal szállnak harcba ezentúl vízügyesek

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A sokak számára sporteszközként ismert járművek ma már professzionális, vállalati, hatósági célok elvégzésére is alkalmasak. Mostantól a vízügyesek munkáját is nagyban megkönnyítik - áll a  Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) közleményében.

A QUADOK számos területen látnak már el hasznos munkát, használatuk gyors ütemben terjed pl. a mezőgazdaságban, szőlőtermesztésben, erdőgazdálkodásban, illetve a katasztrófavédelem szakemberei is jó ideje dolgoznak a négykerekű járművek segítségével.

A hatósági szerveknél pénztárcakímélő megoldásokat is jelentenek a nehéz terepen történő munkavégzés során.

A vízfolyások nagyon sok helyszínen nem megközelíthetőek gépjárművel, főleg egy-egy kiadós esőzést követően, vagy épp a talaj rossz adottságai miatt.

Ezért mostantól a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szolgálatába is „beáll” 10 db jármű, melyek négykerék-meghajtásuknak köszönhetően a sáros, laza talajon is akadálymentesen tudnak közlekedni a napi munkavégzés során, s árvízi védekezés esetén a sok-sok homokzsák mozgatásában is különösen nagy segítséget jelentenek.

Ilyen professzionális használati célokra bérel quadokat a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is. A quadokat a csatornaőrök fogják használni, az őrjárásukban lévő vízfolyás-szakaszok bejárására. A quadokkal könnyen megközelíthetően bejárhatóak lesznek a saját szakaszaik.

A 10 db járművet – hivatalos körülmények között – 2021. március 11-én adta át az Igazgatóság vezetősége a Pécsi-, a Kaposvári-, illetve a Sellyei Szakaszmérnökségei számára, a DDVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálat cserkúti telephelyén.

A számos terep- és időjárási viszonyok között univerzálisan felhasználható járművek elsősorban a csatornaőrök munkáját fogják megkönnyíteni.

A közmunkaprogramban is jól használhatóak lesznek a quadok védőeszközök, szerszámok kiosztásához, illetve a munkavégzés ellenőrzéséhez is.

A professzionális járművekkel környezetvédelmi-, vízminőségvédelmi munkákat is el tudnak végezni a nehezen megközelíthető helyeken is, továbbá bevethetőek rendkívüli-, ún. havaria-szennyezések esetén is.

Végül, de nem utolsó sorban a DDVIZIG folytatja a töltéseken felhalmozódott illegális szemét felszámolását – továbbra is harcban a szemét ellen, mostantól már QUADOK segítségével.