Címlap Egészség Karikó Katali...

Karikó Katalin számára az emberek öröme a legnagyobb elismerés

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Exkluzív interjút adott Karikó Katalin a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorának. A friss Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, a Biontech alelnöke, a Pennsylvania Egyetem professzora elmondta: minden oltóanyagnak, így a koronavírus elleni vakináknak is lehet mellékhatása, de az sokkal kisebb kárt okoz az emberi szervezetnek, mint a megbetegedés.

Karikó Katalin magyar kutatóbiológusnak milliók köszönhetik az életüket. Az a technológia ugyanis, amit kutatótársaival közösen kifejlesztett jelentősen hozzájárulhat a koronavírus-járvány leküzdéséhez. A kutatót a tudományos világban már a Nobel-díj esélyesei között is emlegetik.

A kutatóbiológus elmondta, hogy nagyon nagy megtiszteltetés számára a Széchenyi-díj, hiszen a kormány így ismerte el a munkásságát, de

a legnagyobb elismerést számára a vakcina által védett emberek öröme jelenti.

A beszélgetés során a Biontech alelnöke azt is kijelentette, hogy

a szakemberek véleménye szerint nem okoz vérrögképződést az AstraZeneca. De az is kiderült, hogy a Szputnyik V-vakcina sokban hasonlít az Amerikában elfogadott Johnson & Johnsonhoz, így megfelelő védelmet nyújt.

Majd Karikó Katalin ehhez kapcsolódva elmondta, hogy immáron bizonyított az, hogy a Pfizer vakcinája mind a brit, mind a brazil variánssal felveszi a harcot.

A járvány Amerikában nyárra, a világ más részein a nyár végére visszaszorulhat

– emelte ki a kutató.

Íme a teljes beszélgetés: