Címlap Gazdaság Nagyárpádról ...

Nagyárpádról jöhetne a víz a pécsi akvaparkhoz?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Évtizedes helyi igényt elégítene ki a régóta ígérgetett pécsi akvapark, de egyelőre se pénz, se termálvíz. A kutatások lassan haladnak, és noszogatás nélkül még ennyire sem pörögnének az események. A napokban azonban találtak egy helyet, mely az előzetes mérések alapján ideális volna a beruházás befogadására, egy dolog azonban még mindig hibádzik. 

A pécsi akvapark sztorija 2015-ig nyúlik vissza, amikor Orbán Viktor a Modern Városok Program keretében látogatott Pécsre. A látogatás kapcsán született döntés többek között arról, hogy egy akvaparkot is magában foglaló szabadidőközpontot hoznak létre Pécsen. Erről szerződés is született a kormányfő, és az akkori polgármester, Páva Zsolt között. Felcsillant a remény, hogy a pécsieknek több évtizedes álma válik valóra, és végre lesz egy hely, ahol fürdőzhetnek. 2016 decemberében a miniszterelnökség félmilliárdos támogatást biztosított a beruházás előkészítésére, aminek köszönhetően elkezdődhettek az előkészítő munkálatok. Megkezdődött a környezeti és közlekedési hatástanulmányok elkészítése, a teljes terület geodéziai, vízrajzi, talajmechanikai és régészeti felmérése. Ám még mielőtt bárki felmérte volna, hogy a megálmodott területen (a Rátgéber Kosárlabda Akadémia szomszédságában levő Füzes dűlő) van-e termálvíz, elkészültek a látványtervek.

Az akkori tervek szerint a beruházás egyik fő létesítménye a négyezer néző befogadására alkalmas, 14 ezer négyzetméteres sportcsarnok lett volna, a megfelelő edzőtermekkel és kiszolgáló helyiségekkel. Illetve, a legnagyobb területet és legtöbb attrakciót magában foglaló szabadtéri akvapark, nagyméretű csúszdával és élménymedencével, különböző látványelemekkel és gyermekmedencével. A sor itt nem ért véget, lett volna futókör, teniszpálya, trambulinok, szabadtéri fitneszelemek, de még egy 25 ezer négyzetméternyi területű tóról is esett szó az akkori cikkek szerint, és egy ugyanekkora területen szállodát is felhúztak volna.

Pécs nem bírna el egy 20 milliárdos, szezonális monstrummal

Már a kezdetekkor felvetődtek az ellenzék részéről az aggályok: egyrészt miért ekkora, másrészt miért oda? Hamar kiderült ugyanis, hogy a kosárakadémia szomszédsága nem alkalmas egy ilyen jellegű beruházásra; az ásatások során megállapították a szakemberek, hogy nincs elérhető mélységben kellő hőmérsékletű termálvíz. Márpedig ha nincs termálvíz, akkor a medencék vizét fel kell fűteni, ami ekkora monstrum esetében abszolút nem rentábilis. A másik, sokak szerint hibás elképzelés az akvapark méretével volt kapcsolatos, a városnak ugyanis nincs ekkora mennyiségű embertömeg számára alkalmas szállása. Végső érv a park szezonalitása volt: a látványtervek alapján az akvapark szabadtéri lett volna, a szezonalitás pedig ismét a fenntarthatóságot kérdőjelezi meg.

– 2018-ban rámutattunk arra, hogy a Füzes dűlő nem alkalmas a projekt befogadására. Akkoriban a nagykozári kutat javasoltuk az akkori városvezetésnek, de ezt szinte rögtön ki is zárták a távolság miatt, a korlátozott a vízmennyiség, és a minőség miatt. Maradt egy helyszín, ahol már több mint egy éve húzódik az elrendelt fúrás, ez pedig a bőrgyár területe – mondta el a Pécs Aktuálnak Kővári János, majd hozzátette, hogy a bőrgyár területével kapcsolatban már korábban megállapították hidrogeológiai szakemberek, hogy maximum 25 fokos vizet lehet találni, és az is szennyezett a hajdani bőrgyári tevékenység okán.

Kisebb, de a miénk?

A képviselő elmondta, hogy egy évtizedek óta hidrogeológiai kutatásokkal foglalkozó szakember világított rá, hogy a Tüskésréttől délre, Nagyárpád és Pécsudvard térségében található 40 foknál melegebb víz, ami viszonylag közel van a Tüskésréthez. Kővári szerint a miniszterelnökség által biztosított 500 millió forintból azonban már nincs tartalék a nagyárpádi területet is felmérni, holott korábbi mérések inkább annak a területnek a kutatását indokolnák a bőrgyár helyett. Így a következő akadály egyelőre a forráshiány.

A mostani városvezetés azonban nyitottnak látszik arra, hogy visszavegyen a nagyratörő elképzelésekből, és egy jóval „racionálisabb méretű”, egész éves akvaparkot hozzanak össze a korábbi tervekkel szemben. Ha mindezzel kapcsolatban megegyezésre jutnak a pécsi politikusok, akkor már csak egy kérdés marad: van-e még pénz „odafönn” a pécsiek nagy álmára, hisz az ígéret óta eltelt már egy fél évtized, Pécs pedig a fúrásoknál nem jutott közelebb az akvaparkhoz az elmúlt öt évben.