Címlap Kultúra Ma legyőzte a...

Ma legyőzte a politika a civileket Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Az önkormányzat pénzeit ne a civilek, hanem az önkormányzat ossza el. Ennyire egyszerű" - magyarázta a DK-s Kunszt Márta a Kulturális Bizottság mai ülésén, hogy miért nem követik azt a "fideszes" példát, hogy a civil támogatásokat egy civilekből álló bizottság ossza szét. Szakítottak tehát ezzel a rendszerrel, így a pénzt a politika osztotta ki, lett is belőle perpatvar. Sőt, nem várt helyről is kapott kiritikát az új városvezetés ezzel kapcsolatban, a hírhedt pécsi "Soros civilektől" is.

Kultúrharcot vív a baloldali városvezetés a pécsi civil szervezetekkel szemben is – jelentette be Kővári János. Az ÖPE vezetője, önkormányzati képviselője szerint a városvezetés pontosan azt akarja csinálni, mint 2010 előtt, amikor “kézből etették a nekik kedves szervezeteket” – kifogásolta pár napja az Összefogás Pécsért Egyesület.

Úgy néz ki, bejött az aggodalom, a Kulturális Bizottság mai ülésén ugyanis győzött a papírforma, vagy ahogy Kővári fogalmazott: legyőzte a bloldali politika a civileket. Jelentősen csökkentették ugyanis egyes szervezetek önkormányzati támogatását, míg a politikának „kedves” szervezetek busás pénzhez jutottak – magyarázta.

Ezzel Kőváriék szerint nagy múltú pécsi civil szervezetek kerülnek a működésképtelenség közelébe, például Kertvárosban, vagy a Keleti városrészben.

Kunszt Márta: az önkormányzat pénzét az önkormányzat ossza szét, ne a civilek

A fideszes városvezetés alatt a civil támogatásokról egy civilekből álló bizottság, kuratórium döntött – így lényegében nem a politika, hanem a civilek maguk határozták meg, hogy miért mennyi pénz jár – fejtette ki Kővári János. Ráadásul olyan szervezeteket, egyesületeket érintett ez az elosztás, amelyek az önkormányzattól vállalnak át feladatokat.

A városvezetés filozófiáját Kunszt Márta DK-s politikus mondta ki hétfőn a legőszintébben a bizottsági ülésen, amihez lelkesen bólogatott is a bizottság elnöke: P. Horváth Tamás. Így hangzott ez egészen pontosan, alig egyetlen percben:

Tehát a DK-s politikus szerint „farizeusság”, hogy az önkormányzat pénzét más – például civilek – osszák el, azt ossza el az önkormányzat és kész, mert ez a vállalatoknál is így működik. Az önkormányzat pénze, az önkormányzat felelőssége, hogy mire fordítja a forrásokat – magyarázta.

Nem várt kritika a városvezetésnek is

A korábban sokat támadott és pécsi „Soros civileknek” is elnevezett Emberség Erejével Alapítványnak sem tetszik teljesen a városvezetés pénzosztási gyakorlata, ki is adtak egy közleményt a témában. Ebben azt írják egyebek mellett, hogy „idén szűkebb keretből oszt pénzt az önkormányzat a civilek által működtetett közösségi házaknak, de nem a korábbi arányoknak megfelelően ítéli oda, azaz nem minden szereplőnél egyformán szorítanak meg”.

Újra kell tanulni az önkormányzat és a civilek közötti kapcsolatot és viszonyrendszert, ki kell alakítani ennek kiismerhető, átlátható formáit. Ami jól működött, azt továbbra is alkalmazni kell, például ilyen lehet a civil kuratórium vagy a civil referensi rendszer

– teszik hozzá.

Az év végén lejáró civil koncepció jó alkalmat kínál arra, hogy újratervezzék a pécsi civilek és a pécsi önkormányzat viszonyát – közölték.