Címlap Gazdaság „Nálunk...

„Nálunk télen nem fáznak majd a lakatosok” – Úgy fejleszt egy pécsi cég, hogy a fiatalokra is gondol

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

120 millió forintból 750 négyzetméterrel növeli meg csarnokát egy pécsi tervező-kivitelező cég, az MB-Bau Kft. Emellett dolgozóinak képzésére és megtartására is nagy hangsúlyt fektet - hangzott el az alapkőletételnél. 

„Fontos számunkra, hogy a szakmát tanulóknak olyan gyakorlati helyet biztosítsunk, ahol nem megutálják, hanem megszeretik a munkát” – hangsúlyozta Magyari Csaba. Az MB-Bau cégvezetője elmondta: a tanulókat olyan gyakorlati hellyel várják, ahol tisztaság van, télen meleg a csarnok – ami nem ázik be, ha esik az eső.

Nem szabad, hogy kiábránduljanak a fiatalok

– Az idei évtől nemcsak fémipari tevékenyéget fogunk folytatni, hanem a tanulókra is fókuszálunk. Célunk, hogy az iskolába lépéskor szeretessük meg velük a szakmát. Ne úgy legyenek a tanulók, hogy várják az iskola végét és majd csinálnak mást, ha kikerülnek.

Motiváció és jövőkép a lakatosoknak, ácsoknak és hegesztőknek Pécsett

Magyari: Nekünk ez büszkeség és felelősség. Az idei évtől festő, kőműves és ács szakmunkás képzés is megjelenik a cégnél, sokkal nagyobb létszámot tanítunk majd

– Cégünk 2019-ben építette fel csarnokát a Tüskésréti úton, ahol fémipari munkákat végzünk. Most 120 millió forintos uniós támogatással sikerül bővülnünk, ami reményeink szerint majd a foglalkoztatotti létszámban is jelentkezik.

2006-ban tízen, most már 40-en dolgoznak a pécsi cégnél

– Célunk, hogy 50 főre emeljük a munkavállalóink körét, amire nagy esély van, ha befejeződik a csarnok bővítése. Egy profi anyagmozgató gép beszerzése is tervben van – tette hozzá Magyari Csaba.

A tervező-kivitelező cég a bővítés után 10 fővel bővülne

Foglalkozni kell az építőiparral!

– Nem szabad hagyni, hogy a szakmunkásképzés el legyen hanyagolva. Szerencsére ezen a téren elindult egy pozitív változás, a pécsi Építőipari Technológiai Klaszter szakképzési centrumában idén ősztől már új képzési formában tudják a tanulókat képezni – tette hozzá Magyari Csaba.

A pécsi cég 2006-ban 10 fővel indult, jelenleg 5 cégcsoport tartozik a vállalkozáshoz, ahol 40 főt foglalkoztatnak. A szakképzetlen munkaerőtől a mesterdiplomás mérnökig dolgoznak itt