Címlap Baranya Napelemes tet...

Napelemes tetőcserepet gyártó üzemet avatott Pécsen Varga Mihály

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megkezdte működését a magyar, családi tulajdonban lévő Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. (Terrán) 326 millió forintos kormányzati támogatással, 725 millió forintból létesített napelemes tetőcserepeket előállító gyára Pécsen.

Varga Mihály pénzügyminiszter a gyáravató ünnepségen azt mondta: a magyar gazdaság újraindításában az építőipar élenjáró ágazattá vált, a jelentős növekedés nem valósulhatott volna meg a magyarországi építőanyag-gyártók – így például a Terrán – pozitív hozzáállása nélkül.

Százéves múlt

A pécsi központtal működő vállalat százéves múltra tekint vissza, komoly emberi erőforrásokkal, szaktudással rendelkezik, és a piac változásait mindig is képes volt követni jövőképével, elképzelésivel és innovációival.

Hoppál Péter (Fidesz), Pécs országgyűlési képviselője kiemelte: a Terrán töretlen és folyamatos fejlődése, az új technológiák iránti hozzáállása jól illeszkedik a Pécs újraiparosítását szolgáló célkitűzések közé. Felidézte: a kormányzat támogatásával az elmúlt években számos munkahelyteremtő beruházás valósult meg a városban és környékén, új vállalatok telepedtek meg Pécsen, ugyanakkor a tradicionális helyi, magyar tulajdonú cégek is jelentős támogatásokban részesülhettek a kabinetnek köszönhetően.

Évente 200 ezer cserép előállítását tervezik

A cég új beruházásával már három magyarországi és két határon túl működő gyárban állítják elő a cég termékeit, míg a Generon napelemes tetőcserepek a cégcsoport hatodik automata gyártósorán készülhetnek. A jövőben évente legalább 200 ezer napelemes cserép előállítását tervezik.

Összesen 725 millióba került a beruházás

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. a teljes egészében magyar, családi tulajdonban lévő, Magyarországon több mint 300, külföldön további mintegy 100 munkavállalót foglalkoztató társaság a pécsi gyárát a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) 326 millió forintos keretéből, önerővel és banki hitellel, összesen 725 millió forintos beruházással hozta létre.

Az új gyár kezdetben 20 embernek ad munkalehetőséget, ez a szám pedig a közeljövőben akár a háromszorosára is növekedhet a tervezett külföldi értékesítések felfutásának köszönhetően

A cég tájékoztatása szerint a napelemes tetőcserép jelenleg nemzetközileg is egyedülálló fejlesztés, annak bevezetése óta közel 200 otthon és középület energiaellátását biztosítja ilyen rendszerű tető, ami összesen több mint 75 ezer beépített modult jelent. A tervek szerint ez a szám 2021-ben elérheti a 100 ezret, így az év végére megközelítőleg 250 épületnek lesz napelemes tetőcserepe.

(MTI, fotók: Varga Mihály/Facebook)