Címlap Gazdaság Napi 249 perc...

Napi 249 perc munka csak úgy, ingyen? Bizony!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Április első keddje a láthatatlan munka világnapja. Egyebek mellett ebbe a csoportba tartozik a gyereknevelés, főzés, mosogatás, de a betegek ápolása, idős családtagok gondozása is. Nem mellesleg saját vagy akár családunk életének menedzselése is. Hogy mennyit ér? Erre még kalkulátort is kifejlesztettek, mutatjuk!

Egy magyar nő átlagosan napi 249 percet tölt úgynevezett „láthatatlan” munkával, míg egy férfi átlagban 115 percet.

írja a dreamjo.bs

Havi 300 ezer forint értékű munka, de olykor egy köszönöm sem jár érte

Maga a láthatatlan munka természete igen rafinált: ha valaki nem csinálja meg, akkor az nagyon is látható, ha pedig elvégezzük, szinte észre sem veszik sokan.

Íme egy kalkulátor, ahol kiszámolhatjuk, mennyit ér a főzés vagy épp kertészkedés

Készítettek korábban egy kalkulátort, amellyel bárki kiszámolhatja, hogy napi láthatatlan cselekvései mennyi pénzt hoznának a konyhára egy hónapban. ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI, LINK ITT! Nekem az jött ki, hogy körülbelül havi 250-300 ezer forint értékben dolgozom „csak úgy” magam és a családom miatt (a szerk.).

Mi magyarok évi 11 milliárd órát fordítunk a láthatatlan munkára. A KSH adatai szerint, ha ezt a tevékenységmennyiséget beemelnénk a hazai össztermékbe, akkor a GDP 25 %-kal növekedne. 

Nem mellesleg munkahelyünkön is foglalkozunk láthatatlan munkákkal, ilyen például az asztalunk és irataink rendben tartása.

Jaj, a láthatatlan munkában is kiéghetünk!

Ezekben a láthatatlan tevékenységekben is kiéghetünk – akárcsak bármely fizetett munkában. Azonban ennek tünetei sokkal aljasabb módon jelentkezhetnek, mivel az emberek általában nem munkaként értékelik ezeket a feladatokat. Ennek elkerülése érdekében érdemes beosztani vagy – ha az ember nem egyedül él – felosztani a házimunkát.

– Magyarországon a népesség több időt fordít fizetetlen munkára (214 perc/nap), mint fizetettre (164 perc/nap). Ez a munka nemzetgazdaságilag is jelentős

– írja a család.hu.

A nők nagyobb szerepet vállalnak otthon, férfiak barkácsolnak

Egy 2017-es KSH felmérés szerint – a házimunka jellegétől függetlenül – a nők több időt töltenek a láthatatlan tevékenységek elvégzésével, mint a férfiak. A nőkre elsősorban a hagyományos „női” munkák hárulnak – mint a főzés, mosás, takarítás és gyereknevelés. Ezzel ellenben a férfiak a ház körüli munkáért felelnek, mint a barkácsolás, fűnyírás, sövényvágás.