Címlap Egészség Mit tehetünk,...

Mit tehetünk, ha a koronavírusból felépülve is rosszul érezzük magunkat?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kétszer is visszamentek egy házibuliba a rendőrök, mert nem tartották be a szabályokat. Egyre többen szeretnének oltást kapni, amelyek beadása húsvétkor is zavartalanul folytatódott - derült ki az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.

A hosszú hétvégén 3949 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert megszegték a maszkviselési szabályokat – mondta Kiss Róbert az Operatív Törzs tájékoztatóján. Közterületen hétfő 677 személlyel szemben intézkedtek, mivel ők nem viseltek maszkot. Ebből 68 esetben tömegközlekedési eszközön és azok megállóiban került sor az intézkedésre, boltokban pedig 30 esetben.

WC-ben bújt el egy vendég a kocsmában, nem lett jó vége

Vidéken egy virágboltot zártak be ideiglenesen. Vendéglátóegységek esetében 16 személlyel szemben intézkedtek, három helyet bezártak. Üllésen egy vendéglátóhelyen egy korábban kiszolgált vendég a mosdóban bújt meg.

Fogorvos is segített az ünnep alatt

Müller Cecília országos tiszti főorvos elsőként köszönetét fejezte ki, 4 nap alatt sokat tettek a járvány megfékezése érdekében azok, akik dolgoztak az oltópontokon, vagy oda szállítottak vakcinákat. Olyan is volt, hogy fogorvos segített az oltópontokon az ünnepek alatt.

276 ezer főt oltottak be az ünnep alatt, ez jelentős eredmény. Nyitottak új oltópontokat is, Budapesten 18 további szakrendelőben működött oltópont a hétvége során.

A 65 év felettiek 85 százaléka már be van oltva

Az országos tisztifőorvos szerint rendkívül jó eredmény, hogy a 65 év felettiek 85%-a be van oltva, a 80 év felettiek körében ez az arány már 90% fölött van, emiatt csökken az idősek körében a fertőzöttek száma. Sok oltóponton már nem is várnak 65 év felettiek oltásra, de aki még nem regisztrált, azt továbbra is regisztrációra biztatja Müller Cecília, kiemelve, hogy az idősek hamarabb kapják meg az oltást.

Zajlik a kismamák oltása

Müller Cecília beszélt arról is, hogy zajlik a kismamám oltása is Pfizer- és Moderna-vakcinával. Már 3,8 millió felett van az oltásra regisztráltak száma, 5 hét alatt 1,5 millióval nőtt a számuk. A KSH márciusi felmérése szerint 55 százalék biztosan beoltatná magát, a „talán” aránya 20 körül van, ezek tükrében el lehet érni a 75-80 százalékos beoltottsági arányt.

Húsvét idején fegyelmezettek voltak az emberek

Müller Cecília úgy látja, hogy a húsvét alatt fegyelmezettek voltak az emberek, emellett ki kell tartani. Az ünnepek alatt 260 főt utaltak be kórházakba. 1440-en vannak lélegeztetőgépen, ez egy nagyon magas szám – tette hozzá.

Tegnap 170 volt a halottak száma, vannak köztük fiatalok is, ezért is fontos a korlátozások betartása és a fegyelem.

Sokan szenvednek poszt-Covid-tünetektől

Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, hogy poszt-Covid-tünetek tapasztalhatók sokaknál, például alvászavar, ízületi fájdalmak, szívproblémák, tüdőproblémák. Ilyen esetekben a poszt-Covid-központokhoz kell fordulni, egyetemi klinikákon ezek már működnek.

Arra a kérdésre, hogyan lehet megtudni, hogy oltás után kialakult-e védettség, Müller Cecília azt mondta, az antitestek működése a védőoltás megkapását követően/vagy a fertőzés után elkezd termelődni, ennek a szintje a vizsgálat időtartamától függ. A sejtekben az antitestek nehezen mérhetőek, de ennek ellenére a memóriasejtek emlékeznek a koronavírusra, amivel korábban már találkoztak. Ebben a tekintetben pontos ismeretek még nincsenek.