Itt a vég: 174 év után megszűnik a távirat

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 nap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Posta Zrt. április 30-án, 174 év után kivezeti portfóliójából a belföldi távirat és a Posta-Világfax szolgáltatást.

A társaság közleménye szerint a távirat iránti igény az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent.

30 éve még 8 milliót küldtek

Míg 30 évvel ezelőtt évente mintegy 8 millió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években már csak az évi tízezres nagyságrend volt jellemző. 2020-ban 23 ezer volt a feladott táviratok száma – írták.

174 éve adták fel az elsőt

Az országban az első táviratot 174 éve, 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is.

A táviratnak a maga korában óriási jelentősége volt az információtovábbításban, ez előbb a telefon széleskörű elterjedésével, majd az internet fejlődésével párhuzamosan drasztikusan csökkent.

A levéltávirat mellett népszerű volt az úgynevezett dísztávirat is: a feladó ebben a rövid szöveges üzenet mellett képet, rajzot vagy fényképet is küldhetett.

Több országban is megszűnt már

Hozzátették, hogy a távirat kivezetése nem példa nélküli, számos európai országban – például Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Szlovéniában – is megszűnt a szolgáltatás.

(Fotó: magyarnarancs.hu)

Hirdetés
Előző sztori

Mit keres Pécsen a cég, ami “egyszarvúakat kreál és botokat épít”?

Következő sztori

Mit tehetünk, ha a koronavírusból felépülve is rosszul érezzük magunkat?

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1