Címlap Gazdaság Nemsokára dön...

Nemsokára döntenek az új élelmiszerárstopról

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Inforádió Aréna című műsorában beszélt az Orbán Viktor által már hetekkel ezelőtt belengetett újabb árstopokról is.

A tárcavezető szerint év végére az infláció meghaladhatja a 25 százalékot, onnan fordulhat majd lejjebb. Azonban a kormány úgy véli, hogy a pénzromlás kordában tartásában segítenek az élelmiszerárstopok, amelyek köre hamarosan bővülhet. Nagy azt mondta, a kormány a napokban dönthet az újabb hatósági áras termékkörről. Mint mondta, olyan termékekről lehet szó, amelyek több mint negyven százalékkal drágultak, és Magyarországon is előállíthatóak.

A legnagyobb áremelkedést a KSH szeptemberben egyes energetikai termékeknél és élelmiszereknél mérte, az árstop – leszámítva a tűzifát, ahol 45 százalékos volt a drágulás, de itthon is előállítható – az utóbbiakra vonatkozhat. Az éves drágulás a legnagyobb – 76 százalékos – a kenyér esetében volt, ezt követi a toplistán 68 százalékkal a sajt, 66 százalékkal nőtt a vaj és vajkrém ára, 61 százalékkal a margariné, 60 százalékkal a száraztésztáé és 54 százalékkal a tojásé.

Új elnök a Posta élén

A miniszter szót ejtett a Magyar Postáról is, amely körül az utóbbi napokban komoly felzúdulás volt, mivel országszerte rengeteget zártak be. Azt mondta, érti ugyan a panaszokat, de a cég komoly veszteséget termel, ráadásul fel kell készülnie a liberalizáció és a digitalizáció jelentette kihívásokra is.

Nagy Márton szerint azokat a postákat zárták be, ahol alacsony az ügyfélszám, ráadásul ezek a bezárások is átmenetiek, a fűtési szezon végeztével, tavasszal újra fognak nyitni. A társaság átalakítását ráadásul új szakemberre bízta: keddtől Balczó Barna a Magyar Posta Zrt. Elnök-vezérigazgatója.

Balczó 2016 óta a társaság felügyelőbizottsági elnöke, eddig az MFB Invest vezérigazgatója volt. Nagy saját elmondása szerint tehetséges menedzsernek tartja, sokat is vár tőle.