Címlap Gazdaság Rendkívüli: p...

Rendkívüli: profitadót vezet be a kormány!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány rezsivédelmi alapot és honvédelmi alapot hoz létre, innen fizeti a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit – jelentette be Orbán Viktor kormányfő a kabinet ülése után.

A miniszterelnök kiemelte: kötelezik a bankokat, biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extra profitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.

Az intézkedések 2022-re és 2023-ra vonatkoznak. A kormányfő szerint akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azoktól elvárják, hogy járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul, és ez drasztikus áremelkedésekhez vezet. A rezsicsökkentés védi a családokat, de az energia ára tovább nő, ezért egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat. Hozzátette, hogy a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni.