Címlap Gazdaság Pécsi VITA: K...

Pécsi VITA: Kosz, mocsok, madárszar VS. boldog gyerekek a város közepén!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vannak azok az emberek, akik szerint a pohár félig üres, míg mások szerint inkább félig tele van. Valami hasonló vita robbant ki Pécsett is, azzal a plusszal, hogy nyilván ez már a választási kampány része; ilyenkor pedig nem éppen az ész és a tények azok, amelyek dominálnak általában.

Rohadó múlt, fényes jövő?

Évtizedek óta rohad a pécsi belváros kellős közepén a Fegyveres Erők Klubja, avagy Tiszti Kaszinó, avagy Nemzeti Kaszinó épülete a Király utcában. Pontosan szemben a Pécsi Nemzeti Színházzal. Piaci vevő nem akadt rá, a fideszes önkormányzatnak meg nem adta (sem el, sem oda) a Honvédelmi Minisztérium, majd az állam. Nemrégen azonban az ingatlant megkapta az államtól a Mathias Corvinus Collegium (MCC), amelynek igen nagyszabású tervei vannak az épülettel – gyerekek százai kerülnek majd oda és közösségi térként is funkcionál majd a pécsiek számára. Amikor készen lesz. Most ugyanis egyelőre még csak az épület tervezésének fázisa van, mivel majdnem újjá kell építeni az egészet – hiszen évtizedekig állt ott elhanyagoltan.

EZ A FIDESZ!!

Az országgyűlési választásokra hangoló előválasztáson az MSZP támogatását élvező Keresztes László Lóránt (LMP) most nyilvánosan rongyolt neki Orbán Balázsnak, az MCC vezetőjének, de persze Hoppál Péter volt az igazi célpont. Hiszen abban a választókerületben, ahol Keresztes László Lóránt mérettetné meg magát Hoppál Péter most a képviselő.

Keresztes fájlalja, hogy az épületet – a javaslata ellenére – nem Pécs városa kapta meg, hanem az MCC. Hogy az önkormányzat mégis mit kezdett volna a hatalmas, de teljesen szétrohadt épülettel; miből, honnan lett volna pénze bármit is kezdeni vele, arról Keresztes most nem írt; ráadásul a polgármester is támogatja az MCC felújítását és pécsi programját.

Az LMP-s képviselő szóvá tette, hogy még mindig „madárürülék, gaz, mocskos ablakok, piszok” tarkítja az épületet.

„Az új gazdának arra sem volt energiája, hogy az alapvető takarítást elvégezzék, az ablakokat lepucolják, az ürüléket ellapátolják. Egyetlen dolgot tettek: a matricájukat ráragasztották az épület egyik ablakára”

– írja egyebek mellett Keresztes, aki posztja végén hozzátette, hogy a pécsieket elárulta Hoppál Péter, amiért támogatta, hogy az épület az MCC-hez, és ne az önkormányzathoz tartozzon.

MOST VAN PÉNZ!!

Keresztes kirohanására Orbán Balázs reagált. Egyebek mellett sok molygós pécsi gyerekkel és tábori fotókkal, valamit pozitív és elégedett kommentekkel.

Orbán szerint „Keresztes László Lóránt a kampány közeledtével minden ízében felzárkózik a baloldali hazugságkampányhoz. Ugyanis éppen azokban a napokban, amikor a Mathias Corvinus Collegiumban megkezdődnek az általános iskolásoknak és a középiskolásoknak szóló nyári táborok, amelyek keretben több száz gyerek táborozik szerte az országban, (…) ő éppen akkor dönt úgy, hogy megpróbálja lejáratni és befeketíteni a tehetséggondozó program pécsi fejlesztését”.

Az MCC vezetője szerint az „évtizedek óta lepusztult állapotban lévő volt tiszti kaszinó épülete megújul, s a tehetséges baranyai fiatalok képzési központjává válik. Hiába támogatja a fejlesztést Pécs baloldali polgármestere, s a helyi országgyűlési képviselők, Keresztes frakcióvezető urat csak az érdekli, hogy a Gyurcsány-listán helyet kapjon a következő választáson”.

Orbán leszögezte,

„most van akarat, van szándék, zajlik a tervezés, rendelkezésre állnak a források, hamarosan megújul az épület, s újra élettel telik meg – az általános iskolától az egyetem végéig a legtehetségesebb helyi fiatalok ingyenes képzései kapnak benne helyet, illetve Pécs városa számára újabb közösségi tér nyílik”.

Szerinte a tehetséggondozás egyébként nem pártpolitikai, hanem nemzetstratégiai kérdés.

UPDATE: Hoppál: Keresztes az esélytelen balos

Cikkünk megjelenése után Hoppál Péter is bekapcsolódott a témába. Azt írta Orbán Balázs posztja alá kommentben, hogy

„Keresztes Lóri az én körzetemben indul az ‘előválasztáson’. Mivel ő az esélytelen balos, így mindenhol hangoskodni akar és szerepelni valamivel. Korábban kollaboránsnak nevezte az MSZP-t, most pedig az ő jelöltjük lesz. Kell még valamit mondanom? Minden héten támad valamit vagy állít valótlanságokat. Valószínűsíthető, hogy ezt a feladatot kapta Gyurcsánytól. Ne hagyjuk, hogy elrontsa a szervezők, a gyermekek és a családjaik kedvét! A gyermekek védelme és a tehetséggondozás nemzeti ügy! Hajrá Magyarország! Hajrá, Pécs!”