Címlap Gazdaság “Pécsne...

“Pécsnek vannak 65-80 éves szakemberei is, akiket nem kérdeznek meg, milyen volt 40 százalékos infláció mellett fejleszteni”

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“Hiú ábránd, hogy egy 10 ezer főt alkalmazó cég megoldja Pécs és Baranya problémáját”

“A helyben dolgozó családi cégekre kellene sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni! Lehet hiú ábrándokat kergetni, hogy majd jön egy nagy, 10 ezer fős multinacionális cég, ami megoldja a megye minden nagyobb gazdasági problémáját. Nem fog jönni” – mondta Rabb Szabolcs. A Pécs-Baranyai és Kereskedelmi Iparkamara főtitkára reagált arra is, hogy a város vezetése az Áper-laktanya ipari parkká alakításán dolgozik.

Lépésről lépésre kellene haladni és a meglévő Déli Ipari Parkot megtölteni, majd egy újabbat fejleszteni

– mondta.

– Kergethetjük a nagy multinacionális cégekkel kapcsolatos illúziót, de sokkal fontosabb lenne, hogy harmóniában a jelenlegi külföldi befektetőkkel és külföldi tőkével fókuszoljunk a családi cégekre. – 20 éves lemaradásban van a megye, fel kell tenni Baranyát a politikai döntéshozók asztalára és a fejlesztési térképre és kiaknázni a lehetőségeinket – tette hozzá.

Rabb Szabolcs

“A nagyszüleink 40 százalékos infláció mellett fejlesztettek”

– Sokkal jobban kellene figyelnünk a nagyszüleinkre! Vannak 65-80 éves bölcs szakemberek, akik mindent láttak már. A ’90-es években, amikor ők fejlesztették a vállalkozásaikat, akkor 40 százalékos infláció volt. Nem röhögnek, hogy most 8-10 százalékos az infláció, de ők már látták ennek négyszeresét. Túlélték, megoldották, fejlesztettek és több milliárdos céget csináltak akkor. Érdemes lenne az ő véleményeiket is kikérni, mi ezt a kamaránál rendszeresen megtesszük! – húzta alá Rabb Szabolcs.

Déli Ipari Park mellett egy újabb ipari park, az Áper-laktanya fejlesztése:

– Immáron 10 éve zajlik az a koncepció-gyártás, hogy nagy befektetők érkezzenek az ipari parkba. A helyi cégeknek megvannak a telephelyei, egy kezemen meg tudom számolni, hogy kik gondolkodnak abban, hogy a telephelyüket valamilyen módon bővítsék. Nem ez lesz az ipari park megtöltésének az útja.

Gondoljunk a szakemberekre, akik itt tanulnak!

– Olyan kollégiumokra lenne szükség, ahol uszoda, torna- és konditerem van. Nem is egy ilyen kellene, hanem kettő, három. Akár külföldi vendégprofesszorokat is le lehetne igazolni, hogy elinduljunk a fejlődés útján. Ez egy nehéz ügy – tette hozzá Rabb Szabolcs, aki kiemelte: a helyi vezetők kezdik ennek a lényegét megérteni, a fókusz is megvan, bizonyára jelenleg is azon dolgozhatnak belül, hogyan lehet ezeket a változásokat előidézni.

Sok esetben kikérik a kamara véleményét, de vannak döcögősebb időszakok

– A kamaránál sincs meg az igazságszérum, de nagyon fontos lenne, hogy sokkal több eszmecsere és valódi fórum induljon el a városban – hangsúlyozta a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.