Címlap Gazdaság Pórul járt ké...

Pórul járt két baranyai vállalkozó

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sok vállalkozó nincs tisztában azzal, hogy a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók között a másfél millió forintot meghaladó kifizetés nem történhet készpénzben – figyelmeztet a NAV.

Az adóhatóság szerint nem törődött a szabályozással az a baranyai használtautó-kereskedő illetve a tőle vásárló cég képviselője sem, akik egy két és félmilliós gépjármű adásvételét ütötték nyélbe készpénzért. Ebben az esetben a kifizetés teljesítője és a kifizetés jogosultja is a másfél millió forintot meghaladó rész után 20 százalékos mulasztási bírsággal sújtható, azaz a banki tranzakciós díj megspórolása (vagy a tájékozatlanság, esetleg a gazdasági esemény eltitkolásának szándéka) a későbbiekben igen sokba kerülhet a gazdasági esemény mindkét szereplője számára.

A NAV hangsúlyozza, hogy a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók közötti tranzakciók esetén nem minősül készpénzfizetésnek, ha a vevő az eladó bankszámlájára csekkel fizet készpénzben, vagy ha a vevő az eladó számlavezető bankjánál fizeti meg az összeget készpénzben.