Címlap Gazdaság Sok szálloda ...

Sok szálloda és étterem is a végét járja

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyobbat tarol a rezsiköltségek elszabadulása a turizmusban és a vendéglátásban, mint amit az ágazatnak a koronavírus-járvány idején el kellett szenvednie – nyilatkozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke az ATV Egyenes beszéd című adásában.

Két évvel ezelőtt lehetett érezni, előbb vagy utóbb lesz hatékony oltóanyag, az emberek ismét visszatérnek majd a szállodákba és az éttermekbe. Ezenkívül állami segítséget is kaptak a túlélésre.

Flesch Tamás úgy érzi, az infláció miatt a jövőben kevesebb lesz a vendég, az emberek könnyebben lemondanak a nyaralásról, az utazásról, ha a rezsijük az eddiginél sokkal magasabb lesz.

Nagy a baj

Már az ágazatban is megjelentek az első megemelkedett rezsiszámlák. Flesch Tamás szerint az áramnál tízszeres, a gáznál nyolcszoros szorzóval szembesülnek néhányan. Példaként egy 150 szobás szállodát említett, aminek a rezsiköltsége eddig havonta 12-15 millió forint volt, ez mostantól 150 milliós tétel lesz, amit sokan nem fognak tudni kigazdálkodni.

Az éttermek üzemeltetési költségei is az egekbe emelkednek, sokan fogják emiatt lehúzni a rolót, hiszen a koronavírus-járvány ideje alatt a legtöbben felélték a tartalékaikat, és az iszonyatosan megemelkedett rezsiköltségeket nem fogják tudni ráterhelni a vendégekre.

Jelenleg 300-350 ezer ember dolgozik a turizmusban és a vendéglátásban Magyarországon, közülük nagyon sokan veszíthetik el a munkájukat. Flesch Tamás azt is elmondta, több javaslatot tettek le az asztalra, hogy a kormány miként tudna segíteni az ágazaton, de hozzátette, eddig nem látja a segítő szándékot.