Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kereken két perccel értünk be előbb az iskolába úgy, hogy autóba sem ültünk. Kerékpárral suhantunk el a dugó mellett. A gyerek imádta, nekem meg nem kellett azon idegeskednem, hogyan tudok leparkolni. Mindenkinek ajánlom! Igaz, oda kell figyelni. Helyenként hepehupás és a kijelölt utat sem tisztelik még annyira.

Bizonyára sokkan szisszennek most fel, mennyire könnyű lenne egy ilyen kijelentéssel megoldani a reggeleket. Tudjuk azt is, hogy ahány család, annyi szokás és lehetőség. Nem mellesleg a dugóban való bringázáshoz nem kis elszántság is kell. Éppen ezért a következő pár sor azoknak szól, akik szeretnék kipróbálni és kihasználni a jó időt, hogy reggelente így keljenek útra. De nézzük a tényeket és tippeket!

Tipp: járjuk le a gyerekkel párszor az útvonalat, mutassuk meg a veszélyes kereszteződéseket. Így reggel már nem megy el ezzel az idő.

Útvonal: Alagúttól a Szigeti út irányába a Tiborc utcáig (táv: 3,7 km, menetidő: 15-20 perc kerékpárral és autóval egyaránt)

A Hunyadi útról indulva az Aradi vértanúk útja felé értük el a kerékpárutat. Ahogyan erre rákanyarodtunk a Kodály Zoltán utcán, már szép tempóban tudtunk haladni. Az autók araszoltak, mi pedig suhantunk mellettük.

Ezen a szakaszon a kerékpárút egészen a Klinikai Központig kacskaringózik. Csupán egy helyen kell átkelni az úton, ez a Rókus utca. Ezután viszont a kerékpárút is forgalmasabb. Több helyen gyalogosok cikáznak, jó hír viszont, hogy csengetésre azonnal félre is ugranak. Itt is elnézést, ha valakit korán reggel megijeszt a csengő hangja!

TIPP: mindig a gyermek tekerjen elöl, így szemmel tudjuk tartani. Ez épp az Ifjúság útja: van, aki meghallja, van, aki kevésbé a bringás közeledtét

Pár száz méter múlva el is érkeztünk a kerékpárút végéhez

Innen a gyermek a járdán folytatja az utat, én az autók közé megyek. Mivel még nem múlt el a fiam 12 éves, így elvileg a KRESZ-nek megfelelően ő tekerhet a gyalogosok között TIPP: a felnőtt az úton párhuzamosan és egyenletes tempóban közlekedve tudja segíteni a gyermek haladását.

TILOS JÁRDÁN KERÉKPÁROZNI (forrás police.hu): Kivétel ez alól a 12. évnél fiatalabb gyerek, mivel főútvonalon még nem kerékpározhat, így a párhuzamos járdán haladhat, legfeljebb 10 km/h sebességgel. Lakott területen csak akkor szabad a járdán kerékpározni (legfeljebb 10 km/h-val), ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan (például földút). A hivatalos értelmezés szerint az, hogy az úttesten nagy a járműforgalom vagy tábla tiltja az úttesten a kerékpáros közlekedést, még nem jelenti, hogy szabadna a járdán tekerni.

Ő még tekerhet a járdán, én viszont most szabálytalanul cikázok a gyalogosok között

És a hepehupa, ami feldobja a napunkat

Olykor a járdán gyökerek nehezítik a közlekedést. Ez a gyerek napját feldobja, anyukára pedig a szívbajt hozza…

Ami nekem nagyon szomorú látvány: keréksávban az autó és elkopott a felfestés…

Parkoló autó és a megkopott sárga felfestés Pécs belvárosában

Egy jól kivitelezett reggeli tekerés után irány a munka!

Sajnos visszafelé már nem annyira egyértelmű az útvonal. Helyenként elkopott vagy épp teljesen eltűnt a felfestés. Így sokszor – bár szembe haladunk a forgalommal – az autósnak sem egyértelmű, hogy 50-60 centiméter kerékpársáv a bringásoké lenne. Ebből pedig olykor dudálás kerekedik…

Elvileg ez a kerékpársáv a belváros felé. Ezt csak tábla jelzi!

Összességében 20 perc alatt értünk be (parkolással együtt) az iskolába, visszafelé pedig 15 perc alatt a munkahelyre. Megérte!

És akkor pár szabály a végére:

• Tilos a kerékpárhoz oldalkocsit, illetve egyéb vontatmányt kapcsolni a kerékpár-utánfutó kivételével.

• Tilos a kerékpárt más járművel vontatni.

• Tilos elengedett kormánnyal kerékpározni.

• Kerékpáron csak olyan csomag szállítható, amely a kormányzást nem akadályozza.

• Tilos autópályán és autóúton kerékpározni, továbbá ott, ahol ezt tábla tiltja.

• 12 év alatti gyerek főútvonalon nem kerékpározhat.

• A kerékpárosnak is, mint minden járművezetőnek, jeleznie kell minden irányváltoztatási szándékát, mégpedig balra kanyarodva bal, jobbra kanyarodva jobb kézzel. Az irányjelzést az irányváltoztatás előtt megfelelő távolságban és időben kell megkezdeni.

• Kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast. Utast tehát csak az erre a célra kialakított pótülésen szabad szállítani kétkerekű kerékpáron – ha több ilyen ülés van, akkor akár több gyereket is magunkkal vihetünk.

• Kerékpárral lakott területen belül legfeljebb 40 km/h sebességgel szabad közlekedni. Lakott területen kívül sisakban 50 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, de csak ha utast nem szállítunk, sisak nélkül pedig 40 km/h. (40 km/h felett tehát kötelező a sisak!) Kerékpárúton 30 km/h, gyalog- és kerékpárúton 20km/h a megengedett maximális sebesség.