Címlap Gazdaság Találtak a ka...

Találtak a kasszában 10 milliárdot a pécsi Városházán?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Módosítani kell a város költségvetését, és a dokumentumok szerint előkerült tavalyról egy 10 milliárdos úgynevezett "pénzmaradvány". Erre kérdeztek rá ellenzéki képviselők, de nem kaptak egyértelmű választ - állította sajtótájékoztatón Kővári János, az ÖPE frakcióvezetője.

Az már világosan kiderült korábban is, hogy totális kamu volt az, hogy Pécs csődben lett volna 2019-ben. Most azonban Kővári János szerint előkerült egy 10 milliárdos összeg is a városházi dokumentumokban, a költségvetés módosításában. Ez előző évi pénzmaradványként szerepel a hivatalos dokumentumban.

A nyilvánosság számára egyelőre nem elérhető online közgyűlésen minderre rá is kérdezett Kővári.

“Rákérdeztünk, hogy honnan ez a pénz, hiszen eddig azt mondták, hogy a város költségvetését romokban vették át és csődben volt az önkormányzat. Most akkor honnan lett hirtelen plusz 10 Milliárd Forint?”

– tette fel a kérdést a képviselő.

Kővári azt állította mai sajtótájékoztatóján, hogy nem kaptak erre egyértelmű, érthető választ. A magyarázat szerint – mondta – a 8,5 milliárdos állami hitel visszafizetésének rémképe miatt szerepelt egy ilyen léptékű összeg a márciusi költségvetésben, de azt ugye azt nem kell visszafizetnie Pécsnek csak a ciklus végéig, részletekben.

Ne örüljön!

Az biztosnak tűnik, hogy semmiféle, rejtélyes 10 milliárd igazi forint nem került elő. Az általunk megkérdezett pénzügyi szakértő szerint ugyanis nagyobb a valószínűsége, hogy ez csak játék a számokkal. De hogy pontosan milyen játék ez, azt csak a teljes pénzügyi adatok ismeretében tudná megmondani. Szerinte az kizárt, hogy ekkora összeget bárki is „elrejtsen” egy költségvetésben, majd ezt csak úgy előhúzza egy kalapból.

Lapunk a következő napokban megpróbálja kideríteni, mi ez a 10 milliárdos összeg; megkeressük az Államkincstár Pécsett dolgozó szakembereit is.