Címlap Gazdaság Tankra fel: a...

Tankra fel: akadozik az üzemanyag-ellátás, hosszabb távon is gond lehet

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elemzői vélemények szerint a benzinár elérhetné az 594 forintot literenként, a gázolaj pedig 640 forintba kerülne, ha nem lenne a kormány által bevezetett ársapka – írja az Index. A lap szerint amikor még csak a kiskereskedelmi áron volt árstop, akkor a benzinkutak egy része első reakcióként mennyiségi korlátozást vezetett be. De a kormány második körben az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is 480 forintban maximálta egy február végi rendelettel, május 15-ig.

Sokat buknak a kereskedők

Most a nagykereskedőket érinti leginkább az ársapka, hiszen száz forintot buknak minden eladott üzemanyag literjén, mert nagyjából ennyi a nagykereskedelmi és a hatósági ár különbsége – ezt Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója nyilatkozta a 24.hu-nak, majd kitért arra, hogy egyedül a Mol szállít biztosan a kutaknak, de a cég logisztikai kapacitása szűk keresztmetszet, ezért egyre több benzinkúton tapasztalható, hogy átmeneti készlethiány adódhat már az alaptermékekből is.

Bujdos Eszter szerint a héten egyre több kúton jelentkezhet készlethiány, és a hosszú hétvégén is problematikus lehet egyes helyeken a kiszolgálás. A szakember szerint nem tudni, hogy a szűk kapacitás mellett hogyan fogják tudni az összes benzinkutat feltölteni négy napra üzemanyaggal.