Címlap Baranya Telt ház lesz...

Telt ház lesz a hosszú hétvégén Pécsett, 60-70 ezer forintot költenek a turisták szállásra

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pécsett már nem lehet helyet foglalni az egyik legnagyobb belvárosi szállodában. A Palatinus Grand Hotelben mind a 100 szobát lefoglalták a négynapos hosszú hétvégére. Egy család 2-3 éjszakára érkezik a megyeszékhelyre és 60-70 ezer forintot költ szállásra - mondják a szakemberek.

Idén – a háború miatt – még tovább nőhet a hazai úti célokat kereső turisták száma

– Bár az elmúlt egy évben 15-20 százalékos drágulás volt a hazai szálláshelyeken, emiatt nem csökkent a turisták száma – mondta Bojcsev András, a Palatinus Grand Hotel ügyvezető igazgatója.

Egy család 60 ezer forint vagy a fölött költ két éjszakára

A legtöbben félpanziós ellátást is kérnek

– Pécsre a legtöbben városlátogatás céljából érkeznek, így 2-3 éjszakához kötik az itt tartózkodást. Ezen a hétvégén csomagajánlatokkal is készültünk. Igaz, nálunk már mind a 100 szobát előre lefoglalták – tette hozzá a Palatinus Grand Hotel ügyvezető igazgatója.

Sokan Budapestről jönnek Pécsre színház és kiállítás miatt

A turisztikai szakemberek pozitív évkezdésről számolnak be, januárban és februárban is növekedett a forgalom Pécsett.

– Reméljük, hogy az idei forgalom a tavalyi évet 10-15 százalékkal meg is fogja haladni – mondta Máltesics Norbert, a Széchenyi téren található Tourinform-iroda vezetője.

Idén még több lehet a belföldi turista

Az orosz-ukrán háború miatt sokan választják majd a hazai szállásokat – véli a szakember.

– Bár még nem érjük el a 2019-es, pandémia előtti szintet, de a belföldi turizmus ebben az évben is változatlanul erős lesz. Sőt, reméljük, hogy túl is szárnyaljuk azt. Két éve a koronavírus-járvány miatt nem kockáztattak az emberek, most pedig az orosz-ukrán háború miatt válnak kiszámíthatatlanná a külföldi utazások. Nem tudjuk megmondani, hányan érkezhetnek majd külföldről és a magyarok mennyire fognak határon túli úti célokat választani. Azt biztos, hogy a belföldi turizmus növekvő tendenciát mutat – tette hozzá Máltesics Norbert.

Idén még négy hosszú hétvégével lehet tervezni, a következő a szintén négynapos húsvéti ünnep idején lesz.