Több mint ezer diákot várnak nyári munkára Baranyában!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Legkevesebb 1100 fő 16 és 25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát júliusban és augusztusban Baranyában. A program megvalósításához a kormány több mint 138 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít megyénkben.

Kilencedik alkalommal hirdetnek munkát fiataloknak

A kormány az idén kilencedik alkalommal induló nyári diákmunkaprogramra 3 milliárd forintot fordít, amelynek köszönhetően 25 ezer fiatal foglalkoztatásához járulhat hozzá országszerte. Ezzel a kormány 2013 óta több mint 20 milliárd forintot szánt 210 ezer középiskolás és egyetemista vakációs munkavégzésének támogatására. A diákok idén is júliusban és augusztusban vállalhatnak munkát, vagyis két hónapon át juthatnak jövedelemhez.

A mezőgazdaságban és a turizmus-vendéglátás területén dolgozhatnak

Az 1100 tanuló Baranyában a program keretében kétféle – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhet. Míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak.

Az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti meg az állam.

A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75 százaléka fedezhető a központi forrásból, amivel a kormány a koronavírus okozta nehézségek leküzdésében is segítheti a hazai vállalkozásokat.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (167 400 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (219 000 forint/hó). Így havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkaköröknél fejenként 164 250 forint, szakképzettséget nem igénylőknél pedig 125 550 forint az állami támogatás összege. Rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén arányosan csökken a támogatás.

Így lehet jelentkezni

A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket június 15-től. A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően ugyanott nyújthatják be munkaerőigényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, a munkakört (foglalkoztatási területet) pedig megadhatják. A nyári diákmunkaprogram részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

Előző sztori

Legutóbb öt fertőzöttet szűrtek ki a megyében

Következő sztori

EZT LÁTNOD KELL! Óriási harcsa akadt Isti horgára, de több ekkora is van a baranyai tóban

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1