Címlap Gazdaság Változás: jöv...
Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már jövő tavasszal dönthet az európai minimálbér bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról az Országgyűlés, a kormány már hónapok óta egyeztet a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal. Ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy Magyarország legkésőbb 2024 októberére maradéktalanul eleget tegyen az „Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről” szóló irányelvnek – írja a Mandiner.

Az európai minimálbérről szóló irányelv legfontosabb célja, hogy előmozdítsa a megfelelő minimálbér-szint elérését. Az irányelv szövege világossá teszi, hogy a kötelező legkisebb kereset összegének megállapítása továbbra is tagállami hatáskör marad, ráadásul Brüsszel a tagállamok rendkívül eltérő minimálbér-megállapítási gyakorlatába sem akar beleszólni.

Az Európai Unió elvárja a tagállamoktól, hogy

  • a legalacsonyabb keresetűek se legyenek kitéve a szegénység kockázatának,
  • néhány éven belül a foglalkoztatottak legalább 80 százalékára vonatkozzon kollektív megállapodás,
  • minden munkavállaló számára legyen hozzáférhető a minimálbér, és minden szükséges információt könnyen megkaphassanak az érintett alkalmazottak.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az irányelv három legfontosabb célkitűzésének megvalósításáról a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány rendszeresen, egyeztet és konszenzus alapon határoz. A csomagról jövő tavasszal dönthet az Országgyűlés. Ez az átfogó harmonizáció az uniós csatlakozásunk egyik feltétele volt. Mind a magyar jogszabályokat, mind az európai minimálbér-irányelvet a nemzetközi előírások és ajánlások alapozzák meg.

JELENLEG MAGYARORSZÁGON MÉG HIÁNYZIK A MINIMÁLBÉR SZINTJÉNEK MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ AZOKNAK A SZEMPONTOKNAK A MEGHATÁROZÁSA ÉS JOGSZABÁLYBA FOGLALÁSA, AMELY VÉGET VETNE AZ ELMÚLT ÉVTIZEDEKBEN TAPASZTALT GYAKORI PATTHELYZETNEK,

vagyis annak, hogy a munkáltatók nem engednek az ajánlatukból, de a szakszervezetek sem tágítanak a követeléseikből.

Magyarország számára a legnehezebb feladat az alkalmazottak kollektív szerződéses lefedettségének 80 százalékra emelése lesz a következő években. Jelenleg ugyanis a munkavállalók kevesebb mint 10 százalékára vonatkozik csak kollektív szerződés.

A TÖBB ÉVES ÁTMENETET TARTALMAZÓ PROGRAM A HAZAI – EURÓPÁBAN EGYEDÜLÁLLÓ – KETTŐS MINIMÁLBÉR-RENDSZERT A JELENLEGI FORMÁBAN MEGSZÜNTETNÉ.

A minimálbér, vagyis a kötelező legkisebb munkabér megmaradna, ugyanakkor a szintén központilag megállapított, középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimum megszűnne, és a mai munkaerőpiaci elvárásokhoz jobban alkalmazkodó, rugalmas ágazati minimálbérek lépnének a helyébe.

Magyarországon a minimálbér bruttó összege ettől a hónaptól – 15 százalékos emelést követően – 266 800 forintra emelkedett. Az Európai Unió tagállamai közül nálunk az egyik legalacsonyabb a legkisebb kereset összege, csak Románia, Lettország és Bulgária van mögöttünk.

A nemzetközi összehasonlítások ugyanakkor nem foglalkoznak a garantált bérminimummal, miközben a magyar munkavállalók jóval nagyobb hányadát érinti a középfokú végzettséghez kötött minimálbér. Az általános minimálbérre bejelentett munkavállalók aránya 5-7 százalék, vagyis a munkavállalók több mint 90 százaléka többet keres idehaza a legkisebb keresetnél.