Címlap Egészség Rengeteg méze...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Janus Pannonius Mézlovagrend tagjai adományoztak a napokban több mint 100 üveg mézet a pécsi gyermekklinika kis betegei és munkatársai számára.

Dr. Sebők Péter, az akció főszervezője, a Janus Pannonius Mézlovagrend tagja az adomány kapcsán úgy fogalmazott, hogy a mézfogyasztás nagyon ajánlott egészségvédő hatása, különösen a felsőlégutak antibakteriális védelme miatt, ráadásul nagyon finom is. Az átadott mézek között különlegesek is szerepeltek, mint az édeskömény-, baranyai hárs, akác- és repceméz, de a nyári vegyes virágmézek is helyet kaptak a válogatásban.

Az átadón elhangzott, hogy a hazai mézfogyasztás mértéke mindössze egyharmad teáskanálnyi, tehát három gramm naponta, pedig nyugodtan fogyasztható lenne ennek a többszöröse is. Ha egy egész teáskanálnyi, azaz hét gramm mézet fogyasztanánk naponta, akkor évi fogyasztásunk a 2,5-szeresére emelkedne, de még az is csak fejenként 2,5 kg mézet jelentene évente. A hazai méztermelés ezt a mennyiséget is könnyedén biztosítani tudná.

(Forrás: PTE, a képen balról jobbra: Dr. Kadia Piroska, Nagy Dezső, Dr. Sebők Péter adományozók és Tényiné Csábi Györgyi professzor asszony a klinika képviseletében)