Címlap Gazdaság Változik a bo...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Augusztus 1-től 15%-ra emeljük a kötelező akciózás mértékét, és kiterjesztjük további termékekre – posztolta közösségi oldalán Orbán Viktor.

Mint ismert, a kötelező akciózásról szóló kormányrendelet április végén jelent meg: eszerint a kereskedők június 1. és szeptember 30. között kötelesek azt bevezetni, és azon kereskedőkre vonatkozik, amelyek 2021-es árbevétele meghaladta az 500 millió forintot.

A kötelező akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni. Az akciós időszak a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart.

Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező akciózást megelőző 30 napban általuk alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal szükséges kedvezőbb áron értékesíteniük – ez változik augusztus 1-től 15 százalékosra.

Az áprilisi kormányrendelet 20 akcióköteles termékkategóriát határozott meg, többek közt a baromfihúst; sertés- és marhahúst, egyéb húsféleségeket; tejet, tejfölt és helyettesítőit; sajtot; kenyeret; péksüteményeket; száraztésztát, rizst; friss gyümölcsöt és zöldséget; készételeket, fűszereket, ételízesítőket.

A kereskedő az akciózás időtartama alatt a kötelező akcióval érintett termék vonatkozásában köteles abból megfelelő mennyiséget árusítani és készleten tartani. A fogyasztóvédelmi előírások megsértése – az adott esettől függően – 500 ezer és 3 millió forint közötti bírságot vonhat maga után.