Címlap Hírek 22 baranyai t...

22 baranyai településen nyitnak ki újra az élelmiszerboltok

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Budapesten, sajtótájékoztatón. A pénteken közzétett lista szerint

a megyében 22 településen nyílnak üzletek.

Gyopáros Alpár a Magyar falu programban meghirdetett, falusi kisboltokat érintő támogatás első eredményeit ismertetve elmondta, mintegy

5,6 milliárd forint támogatást fizetnek ki a következő hetekben,

hónapokban az alapvető élelmiszereket és vegyi árukat árusító új boltok nyitására. A kormánybiztos közölte, egy pályázó négy különböző tevékenységre pályázhatott. Pályázni lehetett ingatlanvásárlásra maximum 5 millió forintig, ingatlanfelújításra maximum 50 millió forintig, eszközbeszerzésre, valamint munkabértámogatást is lehetett igényelni.

A nyertes pályázók öt évig jogosultak munkabértámogatás igénylésére.


Gyopáros Alpár elmondta, kifejezetten támogatták azt is, hogy az adott kisbolt „kvázi közösségi térként” is funkcionáljon. Vény nélkül kapható gyógyszereket is lehet majd bennük vásárolni. Az üzletek több mint 90 százaléka ezeket a többletfunkciókat „bevállalta”.

A pénteken közzétett lista alapján Baranyában az alábbi 22 településen nyílik kisbolt: Kökény, Túrony, Monyoród, Garé, Ellend, Pócsa, Rádfalva, Bisse, Szilvás, Adorjás, Siklósbodony, Drávacsepely, Ózdfalu, Patapoklosi, Molvány, Siklósnagyfalu, Palkonya, Erdősmárok, Apátvarasd, Pereked, Kátoly, Botykapeterd.