Címlap Baranya Idén is megün...

Idén is megünnepelték a Megye napját

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jubileumi 25. Megyenapon adták át idén a Baranya Megyei Közgyűlés kitüntetéseit a Mohácsi Selyemgyár Kulturális Negyedben. Idén 25 éve, hogy 1996-ban a Baranya Megyei Közgyűlés a Megye napjává nyilvánította október 10-ét.

Minden évben megünneplik újabbkori közigazgatásunk legelső közjogi aktusát, hogy I. Lipót király 1694. október 10-én új címerpecsétet adományozott Baranya vármegyének. A jeles gesztus a hódoltság után újjászerveződő vármegye területi és politikai egységének helyreállítását jelképezte, mely a megye önállóságának szempontjából alapvető fontosságúnak és hosszú távon is
meghatározónak bizonyult.

Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke ünnepi beszédében emlékeztetett, hogy a térség gazdasági szempontból a rendszerváltás vesztesei közé tartozott. A megyei elnök kiemelte a legfontosabb jelenleg is zajló beruházásokat.

Az M6-os autópálya országhatárig terjedő szakaszának jelenleg is zajló építése, az M60 autóút első körben Szigetvárig tartó szakaszának megtervezése, a mohácsi közforgalmú kikötő építése, az elkövetkező évek vasúti fejlesztései, a Kaposvár és Pécs között terveink között szereplő 4 sávos autóút kiépítése, valamint a most induló fejlesztési időszak mintegy 84 milliárd forintos fejlesztési kerete mind azt célozzák, hogy Baranya a stagnálás évtizedei után végre a fejlődés pályájára kerüljön.

A Megyenapi Közgyűlésen díjakat is átadtak, így többek között az Év Aranygyűrűs Mérnöke díjjal ismerték el Degré Andrást, elnöki kitüntető díjat vehetett át Czukor Antalt, Konkoly Zsófiát, Nádoriné dr. Rohl Évát, dr. Rózsai Barnabást, Sztipanow Szlobodánnét és dr. Virágh Orsolya Máriát. A Koltai Péter díjat Horváth Milán 11. osztályos gimnáziumi tanuló vehette át, míg a Nemzetiségekért díjat Barics Arnold.

Baranya Díszpolgára címet kapott Dr. Andrásfalvy Bertalan professor emeritus, Széchenyi-díjas néprajzkutatónak, a Pécsi Tudományegyetem Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszék alapító tanszékvezetőjének, az első szabadon választott kormány művelődési és közoktatási miniszterének, a magyar néprajzkutatás terén nyújtott tudományos életművéért, a magyar nemzeti identitás megerősítését szolgáló oktatói, közművelődés- és kultúraszervezői munkásságáért, valamint a polgári Magyarországért vállalt közéleti tevékenységéért