Címlap Egészség „5 év m...

„5 év mire lecseng ez a vírus, de az is lehet, hogy sosem tűnik el” – mondta Dr. Nagy Eszter

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Óvatos előrejelzések szerint legalább 5 év, amire lecseng és nem lesz ez az őszi/téli, szezonális megjelenése - mondta Dr. Nagy Eszter, CEBINA vezérigazgatója és alapítója egy internetes előadásában.

Dr. Nagy Eszter a KETLAK – Intenzív Tudományok Online – Mindenkinek (ITO-M) Webinar szerdai előadásában beszélt arról, hogy egyelőre nincs válasz arra, hogy a mostani vakcinák megoldást jelentenek-e a mostani helyeztre.

Nem fogunk megszabadulni a Covidtól – hangsúlyozta

Bár a következő hónapokban a populáció egy része beoltásra kerülhet, a tömegoltás április és június között lehet – mondta Dr. Nagy Eszter.

Az várható, hogy a vírus több éven át velünk lesz, egyes becslések szerint 5 év mire lecseng és nem lesz ez a szezonális megjelenése.

Dr. Nagy Eszter hozzátette: mások azt is mondják, hogy nem is fog eltűnni, hanem együtt kell élni vele, mint az influenzával.

De a vakcinákra lehet majd számítani, kérdés, hogy mennyire és meddig hatásos.

Fontos, hogy eltakarjuk az orrunkat! Először oda kerül be a vírus

A Covid-19 légúti fertőzés, elsődleges fertőző forrás az orr, oda kerül be először a vírus, majd „halad lefelé”.

  • ha sok vírus van az orrban, akkor bekerül a garatba, majd az alsó légutakat is elérik
  • igazán súlyos tüneteket akkor okozza, hogy a tüdőbe is lejut, ezt kéne megakadályozni – mondta Dr. Nagy Eszter, CEBINA vezérigazgatója és alapítója.

Eleget tudunk-e a fertőzésről, hogy vakcinát fejlesszünk ki?

Sajnos, még nem tudunk eleget – válaszolta Dr. Nagy Eszter. Nem áll rendelkezésre olyan laboratóriumban mérhető paraméter, ami megjósolja, hogy védetté válhat-e valaki a vakcina által.

Nem egyszerű ennek kifejlesztése

A covidból kigyógyuló betegben nincs megfelelő mennyiségű, minőségű antitest és számos esetben újra is fertőződhet

volt olyan focista, aki 6 hét után újrafertőződött

És számos olyan esetről számoltak be, hogy aki tavasszal már covidos volt, most ősszel is elkapta. Ez azt jelenti, hogy immunválasz, amit kivált a vírus, rövid életű! Azaz az antitestek pár hónap alatt eltűnnek.

Vakcinának jobbnak kell lennie, jobb immunválaszt kell adni, mint a fertőzésre adunk.

Idősekben is képes lesz-e a vakcina védettséget adni?

65-70 év felett jóval gyengébb az immunválasz a fertőzésekre, és mivel ebben a betegségeben pont az idősek érintettek leginkább, ezt erről még sokat kell vizsgálni.

Hány embert kell majd beoltani?

A lakosság 70 százaléknak immunisnak kell lennie, hogy azt a 30 százalékot, akit nincs vakcinálva, vagy nem tud hatékony immunválaszt produkálni az is védett legyen. De erre jelenleg most azért kicsi az esély, mert nagyon erős a vakcina ellenes lobbi. Sokan tartanak attól, hogy egy ilyen gyorsan (pár hónap alatt fejlesztett vakcina) milyen hatással van a szervezetre. Ezért nehéz lesz elérni a 70 százalékos oltottságot.

Vakcina: súlyosabb betegséget megelőzzék

A mostani vakcinák célja, hogy a súlyosabb eseteket kezelni lehessen. Ezután jöhet az a vakcina, ami a megelőzésre fókuszál. Az, hogy a vakcina mennyi ideig lesz hatásos kérdéses. Még az sem biztos, hogy egy évig hatásos lesz.

Dr. Nagy Eszter előadása 22 perc 30 másodperctől látható: