Felkorbácsolta a Balaton vizét a viharos erejű szél, hatalmas hullámok voltak (Fotó: Időkép)
Címlap Hírek A Balatont is...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szombat reggeltől késő délutánig tartó szélviharok nagy károkat okoztak országszerte, fák dőltek ki, épületek rongálódtak meg, fennakadások keletkeztek a vasúti közlekedésben. Mára a másodfokú riasztásokat is visszavonta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombaton késő délutánra mindenhol visszavonta a viharos szél veszélye miatt korábban kiadott harmadfokú riasztást, majd a másodfokút is az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ma már sokkal kedvezőbb szélviszonyokra számíthatunk.

Jelentős fennakadások voltak a vasúti közlekedésben

A szélviharok miatt jelentős fennakadások alakultak ki a vasúti közlekedésben: fakidőlések miatt napközben több vonalszakaszon ideiglenesen leállt a vonatközlekedés. A vasúttársaság szakemberei a katasztrófavédelemmel közösen egész nap folyamatosan dolgoztak a károk helyreállításán.

Szombat este még az alábbi jelentősebb korlátozások voltak a Dunántúlon:

– a Budapest-Pécs vonalon a napközbeni fennakadások után fokozatosan állt helyre a menetrend, az esti órákban Vásárosdombó és Sásd között a biztosítóberendezés meghibásodása lassította a közlekedést
– a dél-balatoni vonalon a napközben megrongálódott felsővezeték helyreállítása még tartott, ezért éjszakáig Siófok és Balatonszemes között pótlóbuszok jártak
– a Dombóvár-Gyékényes vonalon Kaposvár és Gyékényes között pótlóbuszok közlekedtek, Kaposvár és Somogyszob között több helyen a kidőlt fák eltávolítása és a felsővezeték-hálózat javítása hosszabb időt vett igénybe, ezen a szakaszon is pótlóbuszokkal segítették a közlekedést

„Megbillentette” a Balaton vizét a hatalmas szél

Kiderült, hogy jelentős 15 hPa-os légnyomáskülönbség alakult ki az ország keleti és nyugati vége között, ennek volt köszönhető a szombati viharos szél. Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai pedig azt jelezték, hogy a hatalmas vihar „megbillentette” a Balatont: Keszthely és Balatonmáriafürdő között 41 centit lengett ki a Balaton vize!

Rengeteg riasztást kaptak a tűzoltók

Kora délutánig több mint 2300 esetben hívták a tűzoltókat, elsősorban a Dunántúlon. A legtöbb riasztás Somogy, Baranya, Fejér, Tolna, Veszprém és Zala vármegyékből érkezett, itt okozta a legtöbb kárt az erős szél, de Budapesten és Borsodban is több viharkárról számoltak be. A riasztások többsége letört faágak és kidőlt fák miatt érkezett, de sok épület tetőszerkezetét, kéményét is megbontotta a viharos szél.

A Pécsi Köztemetőt sem kímélte a vihar (Fotó: Biokom Nkft.)
Egy bizarr kép: a nagyárpádi templom keresztje lezuhant, és beleállt egy ház tetejébe (Fotó: Kiefer Béla/Időkép)
Hatalmas fenyő dőlt a kaposvári szakközépiskola épületére (Fotó: Katasztrófavédelem)
A Pécsről Orfűre vezető szerpentinen egy kidőlt fa akadályozta a közlekedést (Fotó: Papp Viktor)