Címlap Baranya A KÖZ JÓ: Egy...

A KÖZ JÓ: Egy ’56-os freskót mentenek meg Pécsett a meszesi iskolában

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már félmillió forintot sikerült összegyűjteni annak a különleges freskónak a felújítására, amely a Pécsi Meszesi Általános Iskola aulájában található. A restaurálás hónapokig tart majd, a munkára a Meszesért Alapítvány kezdett gyűjtésbe februárban.

1956-ban készült el Meszesen az új általános iskola

világos, tágas, szép épülete. A mettlachi padlóburkolatú előcsarnok díszítésére Gádor Emil és Soltra Elemér kapott közös megbízást. Hatalmas ablak melletti osztatlan, nagy falfelület kínálkozott a munkára. A két fiatal művész a forradalom legnehezebb napjaiban készítette és fejezte be alkotását, amelyet azóta az idő és a gyermekek gondatlansága alaposan megtépázott.

A teljes freskó

A sokalakos kompozíció a bányászok életét mutatja be

A család, az öreg bányász tapasztalatait, tanácsait hallgató, támaszkodó fiatalok és a munkába indulók csoportjai ritmikus tagolásban váltják egymást.

Rengeteg sérülést kell kijavítani

Fel kell újítani

A gyűjtés februárban indult, miután A Köztérkép.hu-n januárban publikálták a freskó állapotát. Az intézmény mindenképpen szeretné megmenteni a mára katasztrofális állapotban lévő alkotást.

A felújítást Czakó Ferenc festmény- és fabútor-restaurátor, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum főrestaurátora vállalta el.

– Nagyjából 2-3 hónap alatt végzek majd a restaurálással, ami ebben az esetben technológiailag nem számít túl nehéznek, mert nem próbálták átfesteni vagy hozzá nem értő módon megtisztítani. A freskó alja van a legrosszabb állapotban.

Derékmagasságban sok helyen sérült, vagyis a kézzel elérhető magasság alatt van lepusztulva. Meg kell tisztítani, vannak kongó részek, kopások és lyukak, ezeket fel kell tölteni, szintbe hozni, majd kap egy konzerváló réteget és utána jöhet a kifestés

– mondta a Pécs Aktuálnak Czakó Ferenc restaurátor.