Címlap Baranya HIHETETLEN! 2...

HIHETETLEN! 250 éves freskók bukkantak elő a majsi templom mennyezetéről! 

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyarországi egyházművészetben egyedülálló freskókat tárnak fel Majson. A több mint 250 éves falképeket még 20 évvel ezelőtt találták egy véletlen folytán a szerb ortodox templomban, a restaurálás azonban nemrég kezdődhetett el egy 10 millió forintos állami támogatásnak köszönhetően. A helyiek célja, hogy a mohácsi csata emlékévére, 2026-ra végezzenek a felbecsülhetetlen értékű ikonok helyreállításával.

Több mint 250 éve készült olajjal festett püspökök, arannyal díszített angyalok bukkantak elő a baranyai Majson

A színes, olajjal festett réteg több mint 250 éves. A szürke festéket kell most eltávolítani

A szerb ortodox templomban ezt a több száz négyzetméternyi felületet még az 1800-as évek végén tüntették el, azaz meszelték le, mert akkor az volt a „divat”. Most azon dolgoznak, hogy helyreállítsák az eredeti állapotot.

– Ez a munka jelenleg nem az egész templomot érinti. Az oltárban és annak is csak egy részében indult el a meszelt réteg eltávolítása, de már most elképesztő eredmények vannak – mondta Mohácsi Bugarszki Norbert, a templom gondnoka.

Fehér meszelésréteget kell eltávolítani

Aprólékos munka, de megéri

Helyenként drapp színű, másutt kék festéket kell leszednie a restaurátornak ahhoz, hogy előbukkanjanak a régi falképek. A helyreállítás évekig is eltarthat, de ha végeznek vele, akkor egyedülálló értéket képvisel majd a magyarországi egyházművészetben.

– Nagyon különleges ez a festőtechnika, ami egyértelmű jellemzi a magyarországi szerbséget. Figyelemreméltó még az az ikonográfiai program, amit a festőművész kidolgozott ebben a templomban. Nagyon jó lenne megfejteni, ki is volt ő valójában – mondta Lángi József restaurátor, aki Székesfehérvárról érkezett a baranyai településre.

Rengeteg feliratot találtak, rengeteg arannyal

A magyar és szabadkai restaurátorok most azon is dolgoznak, hogy felkutassák a 250 évvel ezelőtt Majson dolgozó rejtélyes festőmester nevét. A munkálatokat a kormány 10 millió forinttal támogatta. A cél, hogy a mohácsi csata emlékévére, azaz 2026-ra újra régi fényében várja a hívőket az aprócska templom Majson.