Címlap Hírek „A legjobb fé...

„A legjobb férj, a legjobb apa, a legjobb nagypapa volt. És egy hős!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tavaly elhunyt korábbi kiváló válogatott kézilabdázó és edző, Füzesi Ferenc emlékére szerveznek augusztus 29-én, vasárnap tornát Pécsett a Lauber Dezső Sportcsarnokban és a Széchenyi-csarnokban. Füzesiné Pető Erika könnyek között beszélt lapunknak férjéről.

Füzesi Ferenc, vagy ahogy kézilabdás berkekben mindenki ismerte, Baresz Pécsett kezdte, és itt is fejezte be játékospályafutását. A Tatabányával 1984-ben bajnoki címet nyert, légióskodott a spanyol Ponteverda együttesében. A válogatottban 86-szor lépett pályára, tagja volt az 1990-es világbajnokságon hatodik és az 1992-es barcelonai olimpián hetedik helyezett csapatnak. Edzőként több helyen is megfordult, dolgozott Pécsett, Komlón, Orosházán, Balmazújvárosban, Szombathelyen és Mohácson is.

Bár sokan tudtak arról, hogy nagyon komoly harcot vív a halálos kórral, senki sem hitte, hogy Bareszt bármi legyűrheti. Aztán tavaly áprilisban jött a megdöbbentő hír, miszerint 59 évesen elhunyt…

– Most sírjak, vagy ne sírjak? – kérdezte Füzesiné Pető Erika, amikor az emléktorna kapcsán a Pécs Aktuál megkereste. – Természetesen nagyon büszke vagyok rá, hogy emléktornát szerveznek a tiszteletére, jólesik, hogy nem felejtették el! Sokan szerették, mert jó ember volt! A legjobb férj, a legjobb apa, a legjobb nagypapa. És egy hős volt, aki három éven át méltósággal viselte a betegségét, közben dolgozott, jól tartotta magát. Emlékszem, fél háromkor elmentünk kezelésre, utána otthon lepihent egy picit, majd fél ötre ment edzésre.

Hozzátehetjük: nagyon jó szakember is volt! Az I. Füzesi Ferenc Emléktorna egyik főszervezője, Kovács Gábor annak idején a játékosa, majd edzőként a kollégája is volt.

– A torna megszervezésének személyes indíttatása az, hogy az edzőm volt, akinek nagyon sokat köszönhetek! – mondta Kovács Gábor. – Tizenhét évesen kerültem fel hozzá, s emlékszem, mekkora tekintélye volt még az idősebb játékosok előtt is, mi pedig meg sem mertünk nyikkanni! Nagyon sok munkát követelt, de sokat is végzett, élt-halt a kézilabdáért. Később, már edzőként bármikor bármilyen problémával felhívhattam, kérhettem tanácsot, mindig segített. A mentorom, barátom volt.

Az emléktornára felkért klubok az első szóra elfogadták a meghívást. A serdülő lányok a Széchenyi-csarnokban játsszák a meccseiket, a mezőny a következő: Szekszárdi FGKC, Mohácsi TE 1888, Sport36-Komló, PSN Zrt. A serdülő fiúk a Lauber Dezső Sportcsarnokban meccselnek, a mezőny a következő: Balmazújváros, Orosháza, Sport36-Komló, NEKA, Csurgó, PSN Zrt. Az első mérkőzésre a lányoknál 10.00, a fiúknál 9.00 órakor kerül sor, a 18 órára tervezett eredményhirdetésen pedig nem csak Füzesi Ferencre emlékeznek majd a résztvevők: a különdíjakkal olyan korábbi kiváló pécsi játékosok előtt tisztelegnek, mint Tóth András, Kovacsics Miklós, Perger Ferenc, Schmidtné Holub Mária, Németh Zoltán.