Címlap Baranya A példaértékű...

A példaértékű kesztyűgyártás: a Hornicz család 15 éve Pécsről küldi a világsztároknak a divatkesztyűt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Ez a kesztyű ugyanolyan lelkesedéssel készül Madonnának, mint Julika néninek ide a városba. Minőségben és törődésben sem teszünk különbséget" - válaszol mosolyogva Hornicz Bernadett arra a kérdésre, hogy mennyire izgulnak, amikor a megrendelőre rákerül egy amerikai világsztár neve. Merthogy az 1994 óta működő pécsi cégre leginkább akkor terelődik a legtöbb figyelem, amikor Rihanna, Christina Aguelira vagy épp a hozzájuk hasonló sztár - több százmillió ember szeme láttára - viseli a termékeiket. Pedig a Siklósi úton működő, pécsi vállalkozás - szerintünk - ennél jóval több. Családi vállalkozás, amit egy nem könnyű döntéssel indított útjára id. Hornicz József, akit Életmű Díjjal is elismert már a kamara. Ellátogattunk hozzájuk!

Id. Hornicz József és a piros kesztyű alapja

Ezrek autóznak el nap mint nap a frissen festett, szürke épület mellett Pécsett. Kevesen tudják, hogy az első emeleten 40 szorgos kéz Madonna, Rihanna vagy épp Lady Gaga kesztyűjén dolgozik. Emellett pedig évente 32-40 ezer darabot varrnak a világ minden pontjára.

Nem volt egyszerű a kezdet: egy megszűnt gyár indította el id. Hornicz Józsefet

A pécsi vállalkozás története az 1990-as évekre nyúlik vissza, amikor id. Hornicz József munkahelye, a Hunor Kesztyűgyár megszűnt. Az akkor vezető beosztásban dolgozó férfi egyik napról a másikra vesztette el állását feleségével.

– Kesztyűszabászként kesztyűt szerettünk volna gyártani. Ehhez értettünk, így belevágtunk. Akkori kollégámmal elindítottuk a vállalkozásunkat – emlékszik vissza a kezdetekre id. Hornicz József, aki gyermekei, sőt unokája is mellette dolgozik már.

Pécs a bányászváros, de a kesztyűgyártás fellegvára is volt egyben

A Karma Pécsi Kesztyű varrónői: olyan állati bőrrel dolgoznak, ami miatt egy állatot sem ölnek le

– A ’80-as években 5000 fő dolgozott a kesztyűgyártásban Pécsett és a környező településeken. A bányászok feleségeinek munkát adó gyárak azonban szép lassan összementek és nagyjából 20 vállalkozás igyekezett pótolni az űrt, ebből mára 8 maradt életben Pécsett – mondja ifj. Hornicz József, aki már szintén tulajdonos a Karma Pécsi Kesztyűben.

15 éves a kapcsolat Amerikával, egy ott élő magyar kereste fel a pécsi gyárat

– Anno tíz fővel indítottuk a vállalkozást, amelyben még az elején mi is kétkezi munkát végeztünk. A hozzáértés, a szakértelem és a minőségi munka azonban meghozta az eredményeket, amelyek alapján lassan elterjedt a hírünk. Egy Amerikában élő tervezővel több mint 15 éve dolgozunk, ő Dorothy Gaspar – mondja id. Hornicz József. Lánya Bernadett hozzáteszi: vannak már olyan partnereik is, akik a világ más pontjairól utaznak Pécsre csak azért, hogy megnézzék a kesztyűgyártás minőségét, a hölgyeket, akik dolgoznak ezeken és a kész terméket.

Olyan állati bőrrel dolgoznak, ami miatt egy állatot sem ölnek le

Apa és gyermekei egy cél érdekében: minőségi divatkesztyűket Pécsről a világ minden pontjára!

– Számunkra fontos a fenntarthatóság. Sokáig „kísérleteztünk”, milyen anyag az, ami 15-20-30 év múlva is elérhető lesz. Azon állatokat preferáljuk, amiket nem miattunk ölnek meg. Tehát az a birkabőr, amivel mi dolgozunk, az a húsa miatt kerül vágóhídra és nem a divatipar miatt – mondta Hornicz Bernadett.

Antibakteriális kesztyűt is fejlesztettek a PTE-vel közösen

A pandémia idején azt a célt tűzték ki, hogy egy olyan kesztyűt készítsenek, ami segít az embereknek a gumikesztyű leváltásában. Erre született meg a fertőtleníthető bőrkesztyű. A Pécsi Tudományegyetem felkarolta az elképzelést, így a családi manufaktúra és az egyetem egymásratalálásából egy vadonatúj innováció született. Néhány hónap alatt elkészültek az első prototípusok, melyeket az Európai Unió által meghatározott nemzetközi szabványok alapján vizsgáltak a PTE szakemberei a laboratóriumokban. A termékcsalád antibakteriális hatásának eredményességét, és az impregnált felület fizikai és kémiai kopásának mértékét egyaránt tesztelték. Mára eljutottak odáig, hogy piacra kerülhet a bizonyítottan antibakteriális, strapabíró bőrkesztyű.

Amikor a megrendelőre felkerül Lady Gaga, Rihanna neve

Rihanna a piros kesztyűben: több mint százmillióan látták csak Amerikában

Sokszor nem is tudják, kinek készül a kesztyű.

– Ugyanolyan precizitással, ugyanabból az anyagból készül Madonnának, mint másnak a városban – mondta Hornicz Bernadett. Talán abban van különbség, hogy sokszor egy-egy világsztár nevét és teljes ruházatát is titkolják a készítők elől. – Legutóbb a Super Bowl Half Time Show-ban fellépő Rihanna ruházata sem volt nyilvános, így 5 kesztyűt is legyártottunk. Végül a piros lett a befutó – mondta Ifj. Hornicz József.

Mi a jövő?

A Karma Pécsi Kesztyű nemcsak gyárt, hanem utánpótlást is nevel Pécsett. Szeretnék, ha a fiatalok öregbítenék a pécsi kesztyű hírét és hírnevét, ezért mindent meg is tesznek. Egy korábbi nyilatkozatában a céget létrehozó id. Hornicz József azt mondta:

Az, hogy vagyunk és úgy működünk, hogy nincsenek anyagi gondjaink. Egyszer egy interjúban amikor azt kérdezték, hogy mi az álmom, azt mondtam: úgy szeretném átadni a gyerekeimnek a céget, hogy ne legyen hitelünk. Most van még hitelünk, de nem azért, mert kell, hanem azért, mert mi úgy látjuk jónak. És ez óriási különbség.

Egy újabb elismerés a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarától