A megszokott kép, traffipax Orfűn: rendszerint a Kistónál, a lovaspályánál, vagy az abaligeti útnál mérnek
Címlap Hírek A rendőrök sz...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A helyieket is megosztja az Orfű teljes területére érvényes 40-es sebességkorlátozás: sokan feleslegesnek érzik, mások jó ötletnek tartják, hogy ennyivel kell menni. A rendőrök mindenesetre árgus szemekkel lesik a gyorshajtókat, szinte minden nap ott van a traffipax a közkedvelt üdülőhelyen.

A nyári időszakra, májustól szeptemberig 40 km/órás sebességkorlátozást jelző táblákat helyeznek ki Orfűre, mondván, amint beköszönt a jó idő, sokan jönnek a településre kikapcsolódni, strandolni. Pécs felől érkezve, a falu felé vezető kacskaringós út jobb oldalán valóban ott van egy tábla, amely arra figyelmeztet, hogy Orfű teljes közigazgatási területén maximum 40-nel lehet menni, a későbbiekben azonban hiába kerestünk hasonló figyelmeztetéseket az útkereszteződéseknél. Pedig kétségtelen tény, a nem mindennap ide járó kirándulók agyába nem vésődik be rögvest, hogy járjon bármerre Orfűn, menjen a Kistónál, Mecsekszakál felé, vagy éppen a Camping oldalán, sehol sem lépheti át a 40-et.

Sokan úgy vélik, jó lenne az 50-es korlátozás is, mint bárhol másutt lakott területen belül. Vagy ha ezt mégsem lépik meg, akkor legalább több 40-es táblát helyezzenek ki, ahol pedig szükséges lenne a strandolók, a sűrűbb forgalom miatt, ott fessenek fel zebrákat. Azok a vendégek, akik nem gyakran járnak Orfűre, vagy nem is veszik észre a falu elején kitett táblát, vagy hamar elfelejtik, és miután úgy vannak vele, hogy mehetnek 50-nel, jön a kellemetlen meglepetés, a bírság. Ez pedig nem jó reklám a településnek

– fogalmazott a Pécs Aktuálnak az egyik helyi lakos.

S ha ez nem lenne elég, bizony a rendőrök is nagyon megszerették Orfűt! No, nem feltétlenül a tényleg egyedülálló környezet miatt: gyakorlatilag minden nap kimegy a traffipax a településre, felettébb szorgalmasan mérnek. Ez a helyzet szintén megosztja a helyieket. „A mi kis falunk: Orfű” elnevezésű Facebook-csoportban rendszeresen foglalkoznak azzal, hogy melyik nap éppen hol bukkan fel a traffipax, teszik mindezt többnyire figyelmeztető jelleggel, de azért akadnak jócskán kritikus hangok is, akik úgy vélik, túl sok ez a „jóból”.

„Egész egyszerűen túlzásnak érezzük. Aki vezet, pontosan tudja, milyen könnyű túllépni a 40-es sebességhatárt, aztán sitty-sutty bemérik, talán még észre sem veszi, hogy szabálysértést követett el.”

Egyvalami biztos: figyelni kell az Orfűre érkezők épségére, biztonságára, miként arra is, hogy jó szájízzel hagyják el az üdülőparadicsomot. Meg kell találni a megfelelő összhangot, ez a lényeg!