Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egyik olvasónk jelezte lapunknak, hogy baj van a TV-toronyban üzemeltetett személyfelvonóval. Lefelé jövet ugyanis megállt a lift, s mint kiderült, ez nem egyedi eset, az utóbbi hetekben rendszeresen előfordul – szerelő viszont nem jön.

Sokak rémálma válhat valóra Pécs egyik nevezetességénél, a népszerű TV-toronynál. A Pécs Aktuál egyik olvasója jelezte ugyanis, hogy komoly gondok vannak a személyfelvonóval, amely a magasba viszi az embereket.

„Lefelé jövet egész egyszerűen megállt a lift, kiírta, hogy üzemen kívül. A kezelő nem esett pánikba, mint kiderült, ez állítólag rendszeresen előfordul. Bár a szerelőnek már többször szóltak, hetek óta nem jött ki, hogy helyrehozza a hibát. Ott álltunk vagy nyolcan a szűk fülkében, lihegtünk egymás arcába, és vártuk, hogy történjen valami. Közel két perc múlva megjavult a szerkezet, s minden további probléma nélkül le tudtunk jönni.”

A felvonóban információink szerint nem működik a vészjelző, a hangjelzés, akadozik a vezérlés és felmelegszik a rendszer. Állítólag utóbbi miatt áll meg rendszeresen a szerkezet – úgy tűnik, az egész napos fel-le mászkálás megviseli…

Mindez természetesen nem lehet magyarázat arra, hogy nem javítják meg. A felvonó használatáért egyébként fizetni kell a TV-toronyban, s bizony megkérik az árát annak, hogy feljussunk az étteremhez, illetve a kilátóhoz: egy felnőttnek 1400 forintot kell fizetnie az oda-vissza „fuvarért”. Abba pedig már ne is menjünk bele ehelyütt, hogy a bejárat előtt elhelyezett kassza simán az Üvegtigrisből elhíresült büfére hajaz, a kilátóhoz vezető lépcső tetején egy oda nem illő ócska asztal éktelenkedik, a falak össze-vissza vannak firkálva…

A TV-torony tulajdonosa az Antenna Hungária Zrt., amelynek lapunk elektronikus levél formájában az alábbi kérdéseket küldte el:

  • tudnak-e arról, hogy a TV-toronyban hosszabb ideje komoly gondok vannak a felvonóval, hibásan működik a lift?
  • miként történhet meg az, hogy bár információink szerint a problémát többször is jelezték, szerelő sosem érkezett?
  • miért működtetik ilyen állapotban a liftet, nem jelent-e ez veszélyt a benne utazókra?
  • mi az oka annak, hogy a lépcső le van zárva, és nem lehet használni?

Természetesen amint válaszokat kapunk kérdéseinkre, frissítjük anyagunkat!

A pécsi TV-tornyot 1973. április 4-én nyitották meg. A 197 méteres építmény az 535 méter magas Misina csúcsán áll, s Magyarország legmagasabb épületeként tartják számon. A TV-torony tetején étterem üzemel, valamint fölötte a Kiss József-kilátóból csodálhatjuk meg az elénk táruló panorámát.

A lift nem működik jól, a lépcső pedig le van zárva
A falakon a szerelmes üzenetek, a lift előtt egy üres asztal
Az étterem felett megérkezünk a Kiss József-kilátóhoz
Ami tényleg lenyűgöző, az az elénk táruló panoráma – nem lehet betelni a látvánnyal