Címlap Balhé Áll a bál! Az...

Áll a bál! Az amatőr úszók szerint ellehetetleníti őket a város, a PSN szerint alaptalan a vád

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az évekre visszamenő, vízfelületekért küzdő harcot röviden így lehetne összefoglalni: sokan vannak Pécsett, akik úsznának, de nincs elég vízfelület. Emiatt egy pécsi sportkör is szenved. A Pécsi Vörös Meteor állítása szerint 60 úszójuk nem tud úszni, azért mert a város nemhogy segítené őket, még keresztbe is tesz nekik ott, ahol tud. A PSN Zrt. alaptalannak tarja a vádakat, sőt. A PSN Zrt. szerint együttműködési megállapodást is ajánlottak a sportkör számára, amit ők nem fogadtak el. 

A Pécsi Vörös Meteor Sportkör pár napja megkereste szerkesztőségünket, mert szerintük az őket ért támadások miatt

Jelenleg 30 ifjú sportoló nem tud kellőképpen edzeni.

A Pécsi Vörös Meteor szerint a város ahelyett, hogy segítené a pécsi amatőr sportolókat – akik nem mellesleg országos bajnokságokon is remekelnek – inkább ellehetetleníti edzésüket és még a siklósi és mohácsi sportolók is előbb kapnak vizet, mint ők.

– Jelenleg ott tart az ügy, hogy össze-vissza, a gyerekek számára kedvezőtlen idősávokban tudunk edzéseket tartani – mondta Karsai Péter úszóedző.

Még Péterffy Attilát és Nyőgérit is megkeresték

– de hiába.

– A sportkör problémáival több fórumon is próbáltunk segítséget kérni. Kerestük Péterffy Attila polgármestert, Nyőgéri Lajos sportért felelős alpolgármestert, de folyamatosan falakba ütköztünk. A mai napig nem kaptunk választ, miközben a gyerekek nem tudnak rendesen, megfelelő körülmények között edzeni – mondta Karsai Péter edző, aki hozzátette: ha nem lesz megoldása az ügyben, mindenképpen ki fog hatni a gyerekek sportteljesítményére.

Többször keresték a PSN-t is

– Próbálkoztunk együttműködési lehetőséggel felkeresni a PSN Zrt-t. A szakmai függetlenségünk megőrzése mellett minden lehetőségre nyitottak vagyunk, a gyerekek érdekeit szem előtt tartva. A PSN Zrt. által egyoldalúan elkészített együttműködési megállapodásra (ultimátum) januárban írásban reagáltunk, megtettük javaslatainkat, amire a mai napig nem kaptunk választ a PSN Zrt. vezetőségétől. A további tárgyalásoktól elzárkóztak. De ez többszöri egyeztetés és megbeszélések ellenére sem jött össze – mondta el Szabó János a PVM menedzsere.

PSN megerősíti: kevés a vízfelület Pécsett, de tagadja az őt ért vádakat

Általánosságban elmondható, hogy sajnos Pécsett nincs elegendő vízfelület ahhoz, hogy minden versenysportoló, és amatőr sportoló ideális mennyiségű edzéslehetőséghez jusson, ideális időpontban – írta a PSN.

ELKÉPESZTŐ! Jelenleg Pécsett 500 sportoló úszik két medencében

Mivel a vírus miatt a PTE és a KLIK is bezárta az általuk üzemeltetett uszodákat, napi szinten több mint félezren osztoznak két pécsi medencén. Azaz a Hullám 50 méteres és a Nevkó 23 méteres vizén.

Hogyan osztják fel a vizet a Hullámfürdőben?

– A bérlők kéréseit igyekszünk a pályabeosztások esetében figyelembe venni, ám ez a rendkívül szűkös rendelkezésre álló vízfelület miatt sok esetben nem megoldható – írta Sági Zoltán. A PSN Zrt. létesítmény és sport főmunkatársa hozzátette: sem pozitív, sem negatív irányban nem különböztetünk meg sportszervezeteket. Ha van szabad kapacitás az uszodában, azt a rendben fizető bérlőknek kiadjuk. Ha nincs vírus helyzet, közel 20 különböző sportszervezet bérel pályákat a Hullámfürdőben, illetve nagyjából ugyanennyi magánszemély bérli a tanmedencét, úszásoktatásra – írták.

Pécsi Vörös Meteor Sportkör

Az egyesületet 1952-ben alapították, mely máig foglalkoztat fiatal és idős sportolni vágyókat és amatőr versenyzőket. Három év alatt ötszörösére nőttek, eredményeket is elértek. Jelenleg 60-an vannak. Ennek a létszámnak a fele pedig versenyeken is indul. Legutóbb az Országos Úszó Bajnokságon vettek részt, ahol sokan egyéni csúcsokat értek el. Péter Virág a 6. helyen végzett a 200 méteres mellúszásban.

Senior szinten több országos bajnoki címet szereztek, 4-szer 100 méteres vegyes-váltóban pedig magyar csúcsot is a meteor úszói tudhatják magukénak. Még egy paraúszó tehetség is az ő soraikban edz.