Címlap Arc Amerikai cuko...

Amerikai cukorbotot gyárt Gyula bácsi a pécsi műhelyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kovács Gyula 40 éve cukorkákat gyárt, pedig keramikusként kezdte. A pécsi nyugdíjas negyven éve, gyermekeiért vágott bele a vattacukor, majd a pillecukorka készítésbe. Gyula egykoron bejárta az országot azért, hogy megtanítsák neki az édességkészítés csínját-bínját. Évekbe telt, mire talált valakit, aki el is árulta a selyemcukorka receptjét. Igaz, ezért határon túlra kellett utaznia. 

Hagyományos cukorkák, kakasnyalókák és karácsonyi bot, vagy ahogyan Amerikában ismerik „véres cukorbot”. Mind-mind kézzel készül a pécsi látvány cukorkamanufaktúrában, amit Kovács Gyula álmodott meg. A pécsi nyugdíjas 40 éve vágott bele a cukorkakészítésbe.

A „J” alakú, borsmentás cukorbot nagyon népszerű csemege Amerikában

Cukorbot eredete:

Az édesség a 17. századból származik. A legenda szerint egy templomi karnagy osztogatta a hófehér cukorbotokat a gyerekeknek, mondván legalább csendben maradnak a karácsonyi mise alatt, ha ezeket nyalogatják.

Piros csíkos lett

Azt, hogy mikor változott piros-fehérré az édesség, nem tudni. Egyes történet úgy szól, hogy Jézus miatt van „J” alakja a cukorbotnak, és később azért kapott piros csíkozást, mert ez jelképezi Krisztus vérét. A három csíkozás pedig a Szentháromságot szimbolizálja.

Még a Pécs felirat is elfért a cukorkában

Íme a Pécs felirat egy apró kis cukorkában

Gyula olyan cukorkákat gyárt, amiket boltokban nem lehet kapni. Van olyan ami apró mérete ellenére motívumot vagy feliratot is kapott a cukorka közepén. Ilyet csak nagyon kevesen készítenek. Gyula is egy másik országból leste el a technikát.

– Bármerre járok az országban, világban mindenhol veszek jellegzetes cukorkákat, ami alapján a műhelyemben el is készítem a feleségemmel – mondja Gyula.

Nem volt könnyű elsajátítani a cukorkakészítést

Kovács Gyula 40 éve sajátította el a mesterséget

Korábban azért járta az országot, hogy megtanulja a mesterséget. Gyula családjában ugyanis senki nem foglalkozott a cukorkakészítéssel, aki pedig ebből élt nem akarta elárulni ennek csínját-bínját.

– Mindenhol kidobtak, szóba sem álltak velem, már le is mondtam arról, hogy valamikor cukorkakészítő legyek. Egészen Szabadkáig kellett elmennem, hogy egy mesterembertől ellessem ezt a szakmát – meséli Kovács Gyula.

A cukorka közepén látható minta nagyon egyedi, Kovács Gyula specialitása

Húzott cukorka, azaz selymesítés

A cukorkák fehér, selyem fényét a nyújtogatás adja. Ilyenkor levegő kerül a cukormasszába.

– Ami azt jelenti, hogy feldobjuk egy kampóra, ami itt a hátam mögött van és addig nyújtjuk, amíg selymes, fehér színt nem kap – avat be a részletekbe Gyula.

Tapssal értékelik a fiatalok

Magyarországon mai napig kevesen készítenek kézzel cukorkát, Gyula szerint nincsenek 10-en az országban.

– A fiatalok nagyon nagy érdeklődéssel nézik végig a cukorkakészítést, zavarba hoznak néha, megtapsolnak, ami nekem nagyon idegen, mert ilyennel nem találkoztam még, hogy a munkámat valaki így elismerné – árulja el Gyula, aki a Zsolnay-negyedben található.