Címlap Hírek Augusztusig b...

Augusztusig biztosan szükség lesz a védettségi igazolványra!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gulyás Gergely szerint augusztusig biztosan érvényben maradnak a korlátozó intézkedések a nem védetteknek, ez többek között a koncertekre, az éttermekre, a szállodákra és a sporteseményekre is igaz; a védettségi igazolvány a következő hónapokban nélkülözhetetlen marad - derült ki a csütörtöki Kormányinfón.

Sikerült megtörni a harmadik hullámot

Sikerült a harmadik hullámot megtörni, a 18 év feletti lakosság közel 53 százaléka legalább az első vakcinával be van oltva, ennek köszönhetők a lazító intézkedések. Magyarország Európában elsőként szerezhette vissza az egyelőre nem teljes szabadságot – kezdte Gulyás Gergely.

Augusztusig biztosan szükség lesz a védettségi igazolványra

Gulyás Gergely bejelentette, hogy augusztusig biztos érvényben maradnak a korlátozó intézkedések a nem védetteknek, ez többek között a koncertekre, az éttermekre, a szállodákra és a sporteseményekre is igaz; a védettségi igazolvány a következő hónapokban nélkülözhetetlen marad.

Érkezik a Pfizer-vakcina

A jövő héttől rendelkezésre fog állni 130-140 ezer Pfizer-vakcina, 30-40 ezer Modernával együtt.

Benyújtották a 2022-es költségvetést

A kormány benyújtotta a költségvetést a 2022-es évre. Ez dinamikus gazdasági növekedést fog biztosítani. Év végére érhetjük el azt a szintet, ahol a járvány előtt jártunk. Jövőre 5,2 százalékos növekedéssel számolunk. Fontos volt, hogy Magyarországnak a járvány előtt sikerült csökkenteni az államadósságot, és bár ez a védekezés alatt 10-12 százalékkal megnőtt, de folytatódni fog a csökkentés.

Lehet majd utazni nyáron

Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt a védettségi igazolványok kapcsán több országgal is. Azt a félelmet nem tartják indokoltnak, hogy bizonyos oltóanyagok miatt ne lehetne nyáron utazni.

Sok pénz jut az egészségügyre

Az egészségügyben is új korszakot sikerült nyitni: megszüntették a hálapénzt, és jelentős orvosi béremelés volt. 769 milliárddal több forrás jut jövőre az egészségügyre, és így 11 év alatt több mint megduplázódtak a kiadások.

A gazdaságot is sikerül lassan visszaállítani a normális kerékvágásba

25 év alatti fiatalok szja-mentességét is tartalmazza a jövő évi költségvetés, és számol a nyugdíjak emelésével is, a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésével. A gazdaság újraindítására 7300 milliárd forintos újraindítási alap áll rendelkezésre. Mindez azt mutatja, hogy a járvány elmúltával a gazdaság is visszatérhet a normális kerékvágásba. Az egészségügyben is új korszakot nyitott a kormány. Megszűnt a hálapénz, és jelentős orvosi béremelést sikerült végrehajtani.

Döntöttek az önkormányzatok támogatásáról

Az önkormányzatok támogatásáról is döntöttek – közölte a miniszter. A korábbi döntésük értelmében jelentős adócsökkentést hajtottak végre a kis- és középvállalkozók körében. Az önkormányzatoknál ez kiesést jelentett, ezért tárgyaltak velük.

A kormány arányos és méltányos módon összesen 23 milliárd forint támogatásról döntött, ebből 1,7 milliárd forintot az egyes településeken bölcsődék, oktatási és kulturális intézmények megújulásához, megépítéséhez járul hozzá a kormány. Politikai motivációja a döntésnek nincs, a bevételek, az önkormányzati költségvetési helyzet és a megtakarítás mértéke alapján három kategóriát határoztak meg. 

A leggazdagabbaknak fejlesztési támogatást igen, de működési támogatást nem adnak. A második kategóriánál fő szabály szerint a kieső iparűzésiadó-bevétel 75 százalékát megtérítik, a harmadik, legszegényebb településeknél ez az arány 100 százalék. A megyei jogú városokat illetően mindenhol ez a helyzet, a nem megyei jogú, de 25 ezernél nagyobb településeknél konkrét fejlesztési támogatásokról döntöttek.

(M1, Index)