Címlap Koronavírus 100%-ban komp...

100%-ban kompenzálja Pécs kiesett iparűzési adóját a kormány!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hoppál Péter közösségi oldalán jelentette be, hogy a kormány 100%-ban kompenzálja Pécs iparűzési adóbevétel kiesését. Ez 2 milliárd 50 millió forintot jelent.

Döntöttek az önkormányzatok támogatásáról – közölte csütörtök délelőtt Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A kormány arányos és méltányos módon összesen

23 milliárd forint támogatásról döntött,

ebből 1,7 milliárd forintot az egyes településeken bölcsődék, oktatási és kulturális intézmények megújulásához, megépítéséhez járul hozzá a kormány.

A bevételek, az önkormányzati költségvetési helyzet és a megtakarítás mértéke alapján három kategóriát határoztak meg:

  • A leggazdagabbaknak fejlesztési támogatást igen, de működési támogatást nem adnak.
  • A második kategóriánál fő szabály szerint a kieső iparűzésiadó-bevétel 75 százalékát megtérítik,
  • a harmadik, legszegényebb településeknél ez az arány 100 százalék. A megyei jogú városokat illetően mindenhol ez a helyzet, a nem megyei jogú, de 25 ezernél nagyobb településeknél konkrét fejlesztési támogatásokról döntöttek.

Pécs vélhetően a harmadik kategóriába kerülhetett, ugyanis a teljes, 100%-os iparűzési adó kiesést megkapja a kormánytól. Ezt Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő jelentette be közösségi oldalán. Azt írta:

„Sikerült elérnünk, hogy a járvány okozta iparűzési adó kiesését 100%-ban kompenzálja a kormány Pécsnek. Köszönjük a kormány újabb támogatását!”

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

UPDATE: Hoppál: nem volt könnyű

Elértük Hoppál Pétert.

A pécsi, fideszes országgyűlési képviselő azt mondta, az, hogy a pécsi vállalkozásoknál 2 milliárd forintot hagyott a kormány a járvány legnehezebb hónapjaiban – azzal, hogy nem kell befizetniük iparűzési adó formájában -, mindenképpen kellett ahhoz, hogy túléljék a válságot. Másrészről viszont megérti az önkormányzatot is, amelynek ez a pénz hiányzik a kasszájából. Ezért vette különösen komolyan, hogy segítsen közbenjárni Pécs érdekében, amire Péterffy Atila kellő sajtónyilvánosság mellett fel is kérte őt is, és Mellár Tamást is.

– Személyes megbeszélések, tárgyalások sokasága volt ebben az ügyben Budapesten, de polgármester úrral is személyesen egyeztettem erről, ez utóbbi alapján tudtam képviselni a város igényeit a Pénzügyminisztériumban, az önkormányzatokat felügyelő Belügyminisztériumban és a Magyar Államkincstár vezetőinél. Balla György miniszteri biztos kollégám segítségét és megértését is köszönöm ebben az ügyben – magyarázta Hoppál Péter.

Azt mondta, nem volt könnyű elérni, hogy Pécs bekerüljön a 100%-osan támogatott önkormányzatok közé; hiszen a 2018-2019-es éveket igen jól zárta a város, de végül sikerült meggyőzni a döntéshozókat.

A pécsi önkormányzat, illetve Péterffy Attila polgármester egyelőre nem kommentálta a jó hírt. Amint megteszik, frissítünk!