Segíteni szeretnénk, de ellenőrizni kell a számok hitelességét – mondta Hoppál Péter

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormánnyal tárgyal Pécs a járvány miatti védekezés költségeinek kompenzációjáról. Viszont egyelőre nem egyértelműek az igények és a számok. Ezekről is beszélt Hoppál Péter azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Péterffy Attilával történt egyeztetést követően tartott a Városháza előtt.

Péccsel is tárgyal a kormány a kompenzációról: érkezhetnek majd a milliárdok – írtuk meg pár napja. Már csak az a kérdés, hogy mennyit ad majd a kormány; azaz sikerül-e igazolni az önkormányzatnak az igényeit. Március végére kiderül, mennyi pénzre számíthat egész pontosan Pécs.

Péterffy Attila a napokban kérte meg Pécs országgyűlési képviselőit, hogy segítsenek a kormánnyal való egyeztetésben, és vessék latba kapcsolataikat, hogy a város minél több kompenzációban részesülhessen. Mellár Tamás a segítséget letudta egy Facebookon közzétett nyílt levélben; és azóta nem adott hírt arról, hogy bármi mást is lépett volna.

Hoppál Péter közölte, hogy segít, pénteken pedig személyesen egyeztetett emiatt a pécsi polgármesterrel. Ezt követően tartott rövid sajtótájékoztatót a város fideszes országgyűlési képviselője.

Hoppál közölte,

az a cél, hogy Pécs minél több pénzhez juthasson a kormánytól; de úgy látja, ehhez tudni kellene pontosan, hogy mi a tárgyalási alap. Ez most nem egyértelmű.

– A számok hitelességét ellenőrizni kell. Közös célunk Pécs működőképességének a megőrzése, ebben egyetértettünk Péterffy Attilával, de az átláthatóság kulcskérdés lesz – magyarázta a politikus.

Pécs polgármestere részletesen is bemutatta Hoppálnak a számításaikat; de ez vélhetően pontosan ugyanaz lehet, mint amit már nyilvánosságra is hozott korábban. A polgármester szerint elég lenne csak 2021 kieső bevételei miatti kompenzáció, de Hoppál szavaiból úgy tűnt, a 2020-as évre eső részről sem kellene lemondani.

– A kormány már megkezdte a kompenzációt, milliárdokkal segítette eddig Pécs gazdálkodását – közölte Hoppál Péter, aki a vállalkozások működőképességének fenntartása miatti, illetve a munkaerő-megtartási támogatás folyósítására gondolt, de ide sorolta a képviselő a pécsi sportegyesületek több száz milliós állami támogatását is, amelyet éppen csütörtökön írtak alá Pécsett.

– Remélem, hogy sikerül tisztázni a kormányzati tárgyalások során, hogy mi a pécsi kompenzáció alapja; transzparenciát kérünk, és szeretnénk belelátni az önkormányzati cégek működésébe is – magyarázta Hoppál, ezzel arra utalva, hogy az új városvezetés – 30 éves városvezetői gyakorlatot megszakítva – nem enged betekintést az ellenzéknek a cégek működésébe, nem tölthet be ugyanis ellenzéki képviselő felügyelő-bizottsági pozíciót.

A fideszes országgyűlési képviselő elárulta azt is, hogy a pécsi igények pontosítása miatt egyeztetni fog az Államkincstárral is.

Ez magyarul azt jelentheti, a város gazdálkodását átlátó szervezet segítségét kéri abban, hogy kiderüljön, a Péterffyék által jelzett milliárdos igények mennyire megalapozottak a valóságban.

Újságírói kérdésre válaszolva Hoppál közölte, most nem egyértelműek Péterffy Attila igényei és számai, mert mást mond a gazdasági alpolgármester és mást a polgármester. Szerinte pontosan és hitelesen kellene látni az adatokat, illetve azt, hogy mi is pontosan a kormánytól kért összeg, és miért pont annyi.

Hirdetés
Előző sztori

Oltás ellen uszít és hamis híreket terjeszt a Párbeszédből is kiebrudalt pécsi képviselő!

Következő sztori

Óvodákban és bölcsődékben is tarol a koronavírus: újabb fertőzések Pécsett!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1