Címlap Gazdaság Érkezik a nyu...

Érkezik a nyugdíjprémium és a -kiegészítés

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az infláció miatt harmadszor is emelkedhet idén a nyugdíj, és a gazdasági növekedés is hozhat novemberben pénzt az időseknek.

Novemberben kétféle többletjuttatást is kaphatnak a nyugdíjasok, ugyanis nyugdíjkiegészítés és -prémium is érkezhet. A kormány törvényben garantálta, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, ezért az emelkedő infláció miatt újabb korrekciót kaphatnak az érintettek – mondta Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója az M1-en.

A hirado.hu tudósítása szerint a szakértő kiemelte, a magyar gazdaság rugalmas tudott maradni a rossz világgazdasági környezetben is, ennek köszönhető a magas, 6,5 százalékos második negyedéves GDP-növekedés is, és ha a GDP növekedési üteme 3,5 százaléknál magasabb, akkor a többlet után a nyugdíjasok kiegészítést kapnak.

Akár 126 ezer forint is érkezhet

A szakértő szerint a nyugdíjak esetében a kormányzat inflációkövetést is végez, a jelenlegi világgazdasági helyzet miatt tehát megérett az idő, hogy a nyugdíjasok kompenzációt kapjanak. Januárban 5 százalékos kiegészítést kaptak a nyugdíjasok, majd nyáron 3,9 százalékot. A várható inflációs adatok miatt novemberben valószínűleg újabb kiegészítés érkezik a nyugdíjasokhoz.

Ha továbbra is 6,5 százalékos marad a GDP-növekedés, és 13-14 százalékra emelkedik az infláció, akkor egy átlagnyugdíjas a prémium és a kompenzáció révén 126-128 ezer forintot kaphat novemberben

– fogalmazott.