Címlap Gazdaság BBC: Nem tudn...

BBC: Nem tudnak megélni havi egymillió forintból, emelést szavaztak meg maguknak a nyugdíjasok Svájcban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vasárnap népszavazást tartottak Svájcban, amin a szavazók közel 60 százaléka igent mondott arra, hogy évente megemeljék a nyugdíjakat, 75 százalék pedig elutasította a nyugdíjkorhatár 65-ről 66 évre történő emelését – írja a BBC híre alapján a Mandiner.

A nyugdíjak emelésére vonatkozó javaslat a szakszervezetektől érkezett, de a svájci kormány, a parlament és a gazdasági vezetők ellenezték, mivel szerintük ez megfizethetetlen. A kormány arra figyelmeztetett, hogy megnövekedett nyugdíjakat nem biztos, hogy állni tudja a költségvetés.

Az állami nyugdíj maximális összege havi 2550 euró (kb. egymillió forint), ami sokak szerint nem elég a svájci megélhetéshez.

A megélhetés Svájcban, különösen az olyan városokban, mint Zürich és Genf, a legmagasabbak közé tartozik a világon. A mindenki számára kötelező egészségbiztosítási díjak gyorsan emelkednek, és az idősek néha nehezen tudják kifizetni őket.

Különösen nehezen tudnak megélni azok a nők, akik esetleg munkaszünetet tartottak a családalapítás miatt, és azok a bevándorlók, akiket évtizedekkel ezelőtt toboroztak, hogy svájci gyárakban, éttermekben vagy kórházakban dolgozzanak. Egyre többen dolgoznak 70 éves korukig, de nem önszántukból, hanem kényszerűségből. Eközben a fiatalabb generáció körében egyre nő a munkával kapcsolatos stressz és a kiégés – sorolja az okokat a BBC.

Pár évvel ezelőtt a svájciak leszavazták az évi plusz egy hét szabadságot.

(via Mandiner)