Címlap Természet Metszik a fák...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mintegy hatvan évvel ezelőtt ültették azokat a nemesnyarakat, amelyek Pécs egyik legkedveltebb kirándulóhelyét díszítik. Az idő múlásával azonban ezek a fák elöregedtek, lombkoronájuk kigyérült, ágaik száradásnak indultak. Az ilyen típusú fákra jellemző, hogy öreg korukra gyökereik meggyengülnek, ágaikban és tövükben korhadásnak indulhatnak, ami veszélyezteti stabilitásukat és biztonságukat.

A Biokom tájékoztatása szerint a társaság szakértők segítségével bevizsgáltatta a fákat. A faállapotfelmérés kimutatta, hogy az elöregedés következtében kedvezőtlen élettani folyamatok indultak el a fákban. Az ágszáradás és a korona kigyérülése szabad szemmel is észrevehető, míg a műszaki vizsgálatok különféle mértékű tőkorhadást mutattak ki a fákban, valamint a gyökerek jelentős mértékben meggyengültek.

A vizsgálatok alapján a fák megmetszése mellett döntöttek, hogy megelőzzék a letörő ágak okozta balesetveszélyt és ezzel párhuzamosan meghosszabbítsák a fák élettartamát.