Címlap Meteor Kirúgták az O...

Kirúgták az Országos Meteorológiai Szolgálat két felsővezetőjét

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét, Radics Kornéliát, valamint szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát

– közölte a minisztérium hétfő délután. A levélben nincs indoklás, csak annyi, hogy az új vezetőkről később döntenek – olvasható az MTI-ben.

A kirúgások előzménye, hogy

az OMSZ szombaton olyan időjárás-előrejelzést adott, amely alapján az operatív törzs szűk nyolc órával a tervezett, 21 órás kezdés előtt a tűzijáték elhalasztásáról döntött

emlékeztet a hvg.hu.

Az ünnep lebonyolításáért felelős törzs már évek óta létezik, általában minden év július elején tartja első ülését. Az üléseken részt vesznek az “érintett szervek” képviselői, az MTI tavalyi közlése alapján annyi biztos, hogy egy tag az OMSZ-t is képviseli – írják.

A sajtóhírek párhuzamot vonnak a két vezető felmentése és az Origo cikke között, amely vasárnap azt írta: „Súlyosan tévedett az OMSZ augusztus 20-ával kapcsolatban, hibás volt a meteorológiai szolgálat előrejelzése”.

Az OMSZ nyilvánosan is elnézést kért tegnap a téves előrejelzésért.Azt írták egyebek mellett, hogy

A tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért!