Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Reméljük, kevesen vannak azok, akik még nem ittak finom házi készítésű bodzaszörpöt! Kevés ital jobb ennél! A szezon beindult, lehet gyűjteni a virágot, hogy aztán a konyhában készüljön belőle a szörp. Vagy más finomság!

Májusban, júniusban gyakorlatilag úton-útfélen bodzába botlunk. Ahhoz, hogy hasznosítsuk ezt a sokoldalú növényt, csak meg kell állnunk, és le kell szednünk a virágát (később pedig a bogyóját, amiből ragyogó lekvárt lehet főzni).

Néhány hasznos tanács a szedéshez! A virágszedésre a délelőtti órák a legalkalmasabbak, amikor a harmat már felszáradt. Fontos, hogy jól szellőző kosárba gyűjtsük őket, ne pedig műanyag zacskóba, mert abban bepállik. Lehetőleg olyan bokrot válasszunk, amely nem forgalmas autóutak közvetlen közelében van, mert azokon a virágokon több a por és a károsanyag-lerakódás.

A bodzaszörp hozzávalói: 30 db bodzavirág, 2 db citrom, 2 liter langyos víz, ½ liter víz, ½ kg cukor, 10 g citromsav.

Elkészítése: A bodzavirágokat átvizsgáljuk, a zöld részektől megtisztítva tálba tesszük a felkarikázott citrommal. Vigyázzunk, az ernyős virágok ne essenek darabokra! Annyi kézmeleg vízzel öntjük fel, hogy a virágokat ellepje. Minimum egy, de akár több éjszakán át áztatjuk, lefedve. A bodzalevet az áztatás után leszűrjük. Fél liter vízből és fél kiló cukorból szirupot főzünk. Ha langyosra hűlt, hozzákeverjük a bodzaléhez. A végén hozzáadjuk a citromsavat és üvegekbe zárjuk.

A legnépszerűbb felhasználási mód, a szörpkészítés mellett a bodzavirágból csinálhatunk még teát, pezsgőt és frissítő nyári italokat is. Sokan teszik bele palacsintába, illetve fánkba. Sőt, ha igazán nagyot akarunk alkotni, mártsuk a bodzavirágot tésztába, süssük ki – így is isteni!

Nem kell megszakadni azért, hogy szedjünk egy adagot