Címlap Hírek Bringákkal is...

Bringákkal is buszozhatunk a Mecsekre, de megtilthatják, ha tömeg van!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mielőtt felszállunk a bringákkal, az ELSŐ AJTÓNÁL be kell mutatni a jegyünket, AZTÁN A MÁSODIK ajtónál tehetjük fel a járművet. Ha tömve a busz? Akkor a sofőr megtilthatja az utazást. 

ÍGY TERVEZIK:

  • 1 ember 1 kerékpárt vihet fel a buszra
  • menetjeggyel, vagy bérlettel szállhatunk fel, DE!
  • A kerékpárosnak az első ajtónál kell majd igazolnia utazási jogosultságát, míg a kerékpárral a második ajtónál szabad majd felszállni az autóbuszra.
  • Fontos információ, hogy az autóbuszvezető megtilthatja a kerékpárral történő felszállást zsúfoltság vagy az utasok akadályoztatása esetén, és minden esetben figyelembe fogja venni a busz befogadóképességét.
  • A kerékpár autóbuszra történő feljuttatása, levétele, biztonságos rögzítése és őrzése az utas feladata
  •  A kerékpárt az utazás teljes időtartama alatt úgy kell tartani, hogy az autóbuszon utazók biztonságát, ruházatuk tisztaságát, valamint a jármű épségét ne veszélyeztessék.
  • A kerekesszékkel és a babakocsival utazók a kerékpárosokkal szemben továbbra is előnyt élveznek, ha azonos helyen szállnak fel. Ellenkező esetben a korábbi megállóhelyen felszállókat szállítja el a társaság.
  • A szállítható kerékpár a kereskedelemben kapható kerékpár tömegénél nem lehet nehezebb, mérete nem haladhatja meg a 180 x 130 x 70 centimétert. Olyan kerékpár nem szállítható, amely speciális kialakítású (cargo, tandem, belső égésű motoros stb.), amelyen csomagok vannak rögzítve, vagy kialakítása miatt nem rögzíthető.
  • Külön díj fizetése nélkül vehetik igénybe a pécsi utasok 

A buszokkal a Dömörkapuhoz és Misina-tetőre juthatunk fel

Ehhez nem kell mást tenni, mint figyelni a kerékpárikonokkal ellátott 34-es és 35-ös járatokat.

Tesztüzem!

Azért az tegyük hozzá, hogy ez egy kerékpárszállítási tesztüzem, ami várhatóan június 5-től július közepéig tart majd. Az addig gyűjtött tapasztalatokat ezután a Tüke Busz Zrt. szakemberei értékelik. Ha az új szolgáltatás fogadtatása kedvező, akkor megvizsgálják, hogy a kerékpárszállítást hogyan lehet valamennyi mecseki járatra kiterjeszteni a későbbiekben.

És a város CÉLJA!

– Célunk, hogy ezzel is ösztönözzük a kerékpáros közlekedést, és elősegítsük az aktív, mecseki kirándulásokat. Azt, hogy erre jelentős igény mutatkozik, bizonyítja a Misinatető hasznosítására kiírt és nagy lakossági érdeklődéssel kísért ötletpályázat is, amelyen az Aktív Misina koncepció lett a győztes. A közösségi közlekedés szolgáltatásainak bővítésével ezt a valós, régóta ismert és egyre fokozódó igényt szeretnénk kielégíteni – mondta el Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere.